Pogoršava li stres simptome alergija?

Pogoršava li stres simptome alergija?

Pogoršava li stres simptome alergija?
  • Objavljeno: Subota, 05.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Preliminarno istraživanje, čiji su rezultati objavljeno u časopisu Annals of Allergy, Asthma, & Immunology, otkriva da povišena razina stresa može pogoršati simptome alergija.

Američki znanstvenici su analizirali podatke prikupljene od 179 sudionika. Oni su u razdoblju od 14 dana svakodnevno bilježili intenzitet simptoma alergija i razinu stresa.

Rezultati su pokazali da su simptomi alergija bili izraženiji kada su sudionici bili pod visokom razinom stresa. Također su otkrili da postoji povezanost između pogoršanja simptoma alergija i lošeg raspoloženja.

"Znamo da postoji povezanost između neurološkog i imunološkog sustava, a otkrili smo da su alergičari osjetljiviji na rad neurološkog sustava", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Amber Patterson.

Prethodna istraživanja su pokazala da stres može oslabiti imunološki sustav, a oslabljeni imunološki sustav pogoduje nastanku bakterijskih i virusnih infekcija.

Zdrav imunološki sustav je jako otporan, ali je njegovo funkcioniranje lakše narušiti nego što smo mislili. Sve što radite u toku dana utječe na jačinu imunološkog sustava, od količine sna pa sve do hrane koju jedete.

Znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanje kako bi se ustanovilo mogu li se simptomi alergija ublažiti tehnikama opuštanja jer bi to onda bio dovoljno dobar pokazatelj da su stres i alergije usko povezani.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti