Ovo će pogoršati simptome svake alergije!

Ovo će pogoršati simptome svake alergije!

Ovo će pogoršati simptome svake alergije!
  • Objavljeno: Srijeda, 12.09.2018.
  • Broj pregleda: 844
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Alergije

Suzne oči, curenje iz nosa, kihanje, kašljanje i upaljeno grlo, najčešći su simptomi sezonskih alergija.

Stručnjaci smatraju da simptome alergija mogu pogoršati razna stanja poput nezdravog načina života, loše prehrane, nedovoljne fizičke aktivnosti, ali i stresa!

Naime, suočavanje s nepoželjnim simptomima alergije jest izuzetno stresno za čovjeka, a sam stres može dodatno pojačati simptome. Mogli bismo reći da su stres i alergije usko povezani i nerijetko čine začarani krug.

Istraživanja pokazuju da povišena razina stresa može pogoršati simptome alergija.

Američki znanstvenici su analizirali podatke prikupljene od 179 sudionika. Oni su u razdoblju od 14 dana svakodnevno bilježili intenzitet simptoma alergija i razinu stresa.

Rezultati su pokazali da su simptomi alergija bili izraženiji kada su sudionici bili pod visokom razinom stresa. Također su otkrili da postoji povezanost između pogoršanja simptoma alergija i lošeg raspoloženja.

"Znamo da postoji povezanost između neurološkog i imunološkog sustava, a otkrili smo da su alergičari osjetljiviji na rad neurološkog sustava", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Amber Patterson.

Prethodnim istraživanjima je dokazano da stres može oslabjeti imunitet, što pogoduje razvoju bakterija i virusnim infekcijama.

Stres je odgovor našeg organizma na određenu situaciju, putem kojeg tijelo čuva naš organizam. Kada mozak osjeti opasnost, upozorava nadbubrežne žlijezde da oslobode hormone stresa. To uzrokuje ubrzani rad srca i rast krvnog tlaka, a krvne žile šalju više krvi u mozak i mišiće. Stres ubrzava disanje, što automatski ubrzava slanje kisika u ostatak tijela i podiže razinu energije.

Istražite 10 uobičajenih okidača za alergiju!

Ovakva stanja su kratkotrajna i omogućavaju nam da lakše prođemo kroz stresnu situaciju. Ako se stres aktivira više puta u kratkom vremenu ili ne popušta lako, može doći do depresije, anksioznosti, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, srčanih oboljenja, žgaravice, gastritisa i drugih zdravstvenih problema, uključujući i alergije.

Iako je naš imunitet otporan, nije ga teško narušiti. Sve što radimo tijekom dana utječe na jačinu imunološkog sustava, od količine sna pa sve do hrane koju jedemo.

Stručnjaci smatraju da bi vježbe opuštanja, koje pozitivno utječu na stres, isto tako mogle utjecati na simptome alergija i ublažiti njihovu pojavnost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije