Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Može li trčanje skratiti životni vijek?

Može li trčanje skratiti životni vijek?

Može li trčanje skratiti životni vijek?
  • Objavljeno: Petak, 04.04.2014.
  • Broj pregleda: 517
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svakodnevno trčanje donosi brojne prednosti za zdravlje, uključujući bolju kontrolu tjelesne težine, smanjenu razinu stresa, regulaciju razine krvnog tlaka i kolesterola. Ipak, nedavno istraživanje otkriva da svakodnevno višesatno trčanje može skratiti životni vijek.

Brojna istraživanja su pokazala da 2 do 3 sata trčanja tjedno može produljiti životni vijek na način da smanjuje rizik od nastanka ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Dr. Martin Matsumura je sa svojim stručnim timom proučavao podatke o više od 3800 muškaraca i žena, prosječne dobi od 46 godina, koji trče.

Sudionici su pružili informacije o učestalosti uzimanja lijekova protiv bolova, koji su povezani s povećanim rizikom od nastanka srčanih bolesti, ali i aspirina, za kojega je poznato da štiti zdavlje srca.

Neki od sudionika su patili od stanja koji povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti, kao što su visok krvni tlak, visok kolesterol i dijabetes. Znanstvenici su također zabilježili podatke o njihovoj obiteljskoj anamnezi i pušenju cigareta.

Sudionici, koji su svakodnevno trčali i po nekoliko sati, su češće uzimali lijekove protiv bolova. Oni su imali povećan rizik od nastanka prijevremene smrti, uzrokovane srčanim bolestima.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je potrebno biti umjeren i u trčanju jer prekomjerno trčanje može povećati rizik od nastanka različitih ozljeda, a ovo istraživanje pokazuje da može naštetiti i zdravlju srca.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti