Može li trčanje skratiti životni vijek?

Može li trčanje skratiti životni vijek?

Može li trčanje skratiti životni vijek?
  • Objavljeno: Petak, 04.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svakodnevno trčanje donosi brojne prednosti za zdravlje, uključujući bolju kontrolu tjelesne težine, smanjenu razinu stresa, regulaciju razine krvnog tlaka i kolesterola. Ipak, nedavno istraživanje otkriva da svakodnevno višesatno trčanje može skratiti životni vijek.

Brojna istraživanja su pokazala da 2 do 3 sata trčanja tjedno može produljiti životni vijek na način da smanjuje rizik od nastanka ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Dr. Martin Matsumura je sa svojim stručnim timom proučavao podatke o više od 3800 muškaraca i žena, prosječne dobi od 46 godina, koji trče.

Sudionici su pružili informacije o učestalosti uzimanja lijekova protiv bolova, koji su povezani s povećanim rizikom od nastanka srčanih bolesti, ali i aspirina, za kojega je poznato da štiti zdavlje srca.

Neki od sudionika su patili od stanja koji povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti, kao što su visok krvni tlak, visok kolesterol i dijabetes. Znanstvenici su također zabilježili podatke o njihovoj obiteljskoj anamnezi i pušenju cigareta.

Sudionici, koji su svakodnevno trčali i po nekoliko sati, su češće uzimali lijekove protiv bolova. Oni su imali povećan rizik od nastanka prijevremene smrti, uzrokovane srčanim bolestima.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je potrebno biti umjeren i u trčanju jer prekomjerno trčanje može povećati rizik od nastanka različitih ozljeda, a ovo istraživanje pokazuje da može naštetiti i zdravlju srca.

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti