Pomognite drugima da biste pomogli sebi!

Pomognite drugima da biste pomogli sebi!

Pomognite drugima da biste pomogli sebi!
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.04.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Već smo upoznati s izrekom: "Moraš voljeti sebe da bi volio druge!" . Sukladno tome, možemo sami sebi pomoći, tako da pomognemo nekom drugom. Pročitajte inspirativnu priču i otkrijte na koji način je to izvedivo.

Kišni je dan. Puše vjetar i izokreće kišobrane. Hodam gradskim ulicama i odjednom novčanica od 10 kuna doleti pod noge čovjeka koji je hodao ispred mene. Uhvatio ju je i neko vrijeme hodao s osmijehom od uha do uha. „Baš je lud“ – pomislim. No odjednom se sjetim nečeg neobičnog. Čovjek nije spremio novac u džep, nego ga je držao u ruci, gdje je vjetar opet mogao otpuhati novčanicu.

Saznajte kako nas pomaganje čini sretnima, produljuje život i smanjuje krvni tlak!

Hodam i dalje iza njega i nekoliko blokova kasnije, čovjek prolazi pored starije žene, beskućnice. Bila je krhka i rumenih obraza od hladnoće. Izgledala je kao da bi trebala biti u toploj kuhinji i peći kolače, a ne na ulici s košaricom punom otpadaka. Čovjek otišao do beskućnice i uručio joj 10 kuna. Žena mu se zahvaljivala, a on klimao glavom u znak potvrde i nastavio svojim putem. Nije izgovorio niti jednu riječ.

Još neko vrijeme sam hodao iza njega, opčinjen onim čemu sam upravo svjedočio. Kada smo se oboje zaustavili na semaforu, nagnuo sam se i rekao: „Zaista je lijepo to što ste učinili“. Čovjek je samo slegnuo ramenima i rekao: „Upravo sam izgubio posao i samo sam želio učiniti jednu stvar na koju bih mogao biti ponosan danas.“. Ostao sam zapanjen. Odjednom se u meni nakupilo brdo emocija. Što da sada kažem? Upalilo se zeleno svjetlo na semaforu, a čovjek je nastavio svojim putem. Držanje mu je bilo malo uspravnije, a glava uzdignuta. Ponos.

Postavite si ovih 8 pitanja i pomoću kojih ćete vratiti vjeru u sebe!

Ovo su trenuci koji vraćaju vjeru u čovječanstvo. Trenuci poput ovih, podsjećaju na sve prekrasne stvari i zbivanja oko nas, koje često ne vidimo, buljeći u ekran telefona. Kada bi svatko od nas učinio malo dobro djelo, svi bismo mogli hodati uzdignute glave i osjetiti ponos. Davanje, bez očekivanja da nam bude vraćeno, hrani naš duh. Ljudi žele biti viđeni kao dobročinitelji, no propuštaju mnoge prilike.

Postoji izreka: „Netko bi volio živjeti tvoj najgori dan.“. To si možemo zamisliti na temelju ovog primjera. Čovjek je hodao ulicom nakon što je dobio otkaz, vjerojatno misleći kako ne može gore. Bio je suočen s negativnim mislima, sve dok nije naišao na beskućnicu koja bi rado zamijenila mjesto s njim. Trenutak kada joj je pomogao, pomogao je i njemu da se osjeća bolje.

Mala dobra djela mogu napraviti veliku razliku. Sljedeći put kada imate loš dan, umjesto da se obavijate negativnim mislima, potražite izazov koji bi vam mogao uljepšati dan.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti