Poremećaji spavanja povezani sa preranom smrti

Poremećaji spavanja povezani sa preranom smrti

Poremećaji spavanja povezani sa preranom smrti
  • Objavljeno: Srijeda, 19.08.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe pogođene teškim poremećajima disanja tijekom spavanja imaju povećan rizik od prerane smrti, kaže novo istraživanje.

Rizik je najveći kod ljudi od 40 do 70 godina.

Glavni simptom poremećaja disanja -  koji se javlja kod jednog od četiri muškarca i jedne od deset žena - je privremeni kolaps gornjih dišnih puteva.

Ovo dovodi do kratkog prekida disanja za vrijeme spavanja poznatog kao apneja koji može trajati od nekoliko sekundi do više od minute.

Ranije istraživanje je pokazalo da apneja za vrijeme spavanja može dovesti do povećane učestalost hipertenzije, zatajenja srca i moždanog udara.

Apneja također može uzrokovati dnevnu pospanost, utjecajti na sposobnost vožnje automobila ili upravljanje strojevima.

Ali prethodne studije nisu uključivale dovoljno sudionika da bi se otkrili drugi čimbenici, kao što su dob i spol, povezane s povećanim rizikom od prerane smrti.

U studiji pod vodstvom Naresh Punjabi sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu, znanstvenici su izmjeri tzv. apnea-hypopnea indeks (AHI) za više od 6.000 muškaraca i žena.

Disanje za vrijeme spavanja se ozbiljno poremetilo kada je AHI indeks - koji također prati razinu kisika u krvi - bio 30 ili više.

Bez obzira na dob, spol, rasu, težinu ili pušenje, sudionici čije se stanje pratilo osam godina imali su jedan i pol puta veću vjerojatnost da umru ako su imali AHI 30 ili veći na početku studije.

Smrti od srčanih bolesti posebno su povezane s poremećajima spavanja u muškaraca, ali ne i u žena.

Osobe sa blažim poremećajem spavanja statistički, prema studiji, nisu imale povećan rizik za umiranje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti