Porodiljski dopust za zdravlje

Porodiljski dopust za zdravlje

Porodiljski dopust za zdravlje
  • Objavljeno: Srijeda, 07.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jedno istraživanje pokazalo je da su majke koje su porodiljski dopust započele u zadnjem mjesecu trudnoće imale manju vjerojatnost da će trudnoću završiti carskim rezom, dok je drugo pokazalo da su majke dojile to duže što se nisu vraćale na posao.

Zdravstveni stručnjaci pozvali su na smanjenje „skupih“ carskih rezova i povećanje postotka majki koje doje.
„Carski rez je uistinu skup postupak, koji vodi do produženog boravka u bolnici i povećanog rizika za komplikacije zbog operacije, kao i produženja vremena potrebnog da se majka oporavi,“ rekla je Sylvia Guendelman sa američkog sveučilišta „University of California“.
„Poznato je da kod djece dojenje štiti od infekcija i smanjuje rizik za smrt u kolijevci, alergije i debljinu. Ono što pokušavamo reći je da je porodiljski dopust dobra odluka za zdravlje, ali i dobra ekonomska odluka,“ dodala je.

Prvo ranije spomenuto istraživanje pokazalo je da žene koje odu na porodiljski dopust prije poroda imaju gotovo četiri puta manju vjerojatnost za prvi carski rez od žena koje su radile kroz cijelu trudnoću.

Drugo istraživanje objavljeno u časopisu „Pediatrics“ pokazalo je da su žene koje su manje od šest tjedana bile na porodiljskom dopustu imale četverostruko veći rizik za nemogućnost dojenja, dok su žene koje su na porodiljskom dopustu bile 6 do 12 tjedana imale dvostruko veći rizik.

„Ova nova istraživanja ukazuju da je omogućiti majkama da odu na porodiljski dopust prije i poslije rođenja djeteta pametna investicija,“ zaključila je na kraju gospođa Guendelman.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti