Kako izgleda tijelo nakon trudnoće?

Kako izgleda tijelo nakon trudnoće?

Kako izgleda tijelo nakon trudnoće?
  • Objavljeno: Utorak, 04.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kada ste saznali da ste trudni, znali ste da vas očekuju besane noći i mijenjanje pelena. Trudnoća je razdoblje u kojem se ženino tijelo mijenja, a posljedice promjena su vidljive i nakon poroda.

Smanjenje seksualne želje

To ni ne čudi. Uzmite u obzir besane noć, pad razine estrogena i samo privikavanje na ulogu majke. Sve to utječe na seksualnu želju, točnije, smanjuje ju.

Ponekad može trebati i godina dana da vam se vrati želja za seksom. U tom razdoblju ste fokusirani na dijete, zbog čega imate premalo vremena za sebe, pa i za seks.

Osim manjka vremena, najvjerojatnije ste iscrpljeni i pod velikim stresom, a najgore je prvih nekoliko mjeseci. U tom razdoblju seks će biti posljednja stvar na koju ćete misliti.

Razina estrogena tijekom trudnoće raste, a nakon poroda značajno pada. Promjene u razini estrogena odražavaju se na seksualnu želju, koja je sve manja. Ona će se vratiti, ali će za to trebati vremena.

Saznajte kako se mijenja naše tijelo i tijelo naše bebe kroz trunoću!

Opuštena koža na trbuhu

Mnoge žene imaju problema s opuštenom kožom na trbuhu nakon poroda, kada im se maternica vraća u normalnu veličinu. Za vrijeme trudnoće, maternica se poveća 5 puta, zbog čega se koža rasteže.

Broj žena, kojima se trbuh nakon poroda u kratkom razdoblju vrati u prvobitno stanje, je jako mali. Ukoliko niste jedna od tih sretnica, morat ćete posvetiti veću pažnju i energiju na vraćanje trbuha u prvobitno stanje.

Problem je u tome što rastegnuta koža može takva i ostati. To nije isto što i strije, koje možete više - manje uspješno riješiti pomoću krema. Najbolje bi bilo kada biste svoje tijelo doveli u formu prije same trudnoće, ostali aktivni tijekom trudnoće i pojačano vježbali nakon trudnoće. U tom slučaju biste tijelo jako brzo vratili u prvobitno stanje, a neka majke tada izgledaju bolje nego ikada.

Prekomjerna tjelesna težina

Ukoliko ćete tijekom trudnoće paziti na prehranu i biti aktivni, vjerojatno nećete imati previše problema s vraćanjem na prvobitnu tjelesnu težinu.

Nažalost, veliki broj žena misli kako tijekom trudnoće trebaju jesti za dvoje pa sukladno tome nakupe višak kilograma, kojih se kasnije teško riješiti.

Što se trbuha tiče, treba vremena da se vrati u prvobitno stanje. Naime, maternici treba oko 6 do 8 tjedana da bi se vratila na normalnu veličinu, stoga nemojte očekivati da će vam se trbuh odmah nakon poroda smanjiti.

Otkrijte zašto je dobro raditi Kegelove vježbe!

Veća stopala

Vjerojatno mislite kako se najveće promjene događaju na području središnjeg dijela tijela, ali nemojte zaboraviti na stopala. Ženska stopala uglavnom nabubre tijekom trudnoće, ali nakon što se dijete rodi, stopala mogu trajno promijeniti veličinu.

Žena u prosjeku dobije 11 do 15 kilograma tijekom trudnoće, a ta težina predstavlja dodatno opterećenje stopalima. Tada se stopala malo "spljošte" te dolazi do pojave ravnih stopala. Vjerojatno ćete morati nositi obuću pola broja, do broj veću nego inače.

Hormoni ovdje igraju veliku ulogu, naročito relaksin koji se luči za vrijeme trudnoće. Relaksin opušta ligamente kako bi pripremio tijelo na porod, ali ne isključivo na području zdjelice, već i na ostalim dijelovima tijela, uključujući i stopala.

Opušteni ligamenti stopala se lako izravnaju pod utjecajem povećane tjelesne težine. Kako se stopala izravnavaju, tako se i produljuju, što za vas znači kupovinu nove obuće.

Veličina grudi

Mnoge žene očekuju da će im grudi biti veće prije i nakon poroda, naročito ako nastave s dojenjem. Međutim, vaše grudi će se smanjiti.

Nakon poroda i prestanka dojenja, vaše grudi se neće vješto odupirati gravitaciji te će biti manje. To nije neuobičajeno.

Što više djece imate, to je veća vjerojatnost da će vam grudi biti manje i opuštene. Čimbenici koji povećavaju rizik od smanjenja grudi i njihove opuštenosti je nošenje grudnjaka neodgovarajuće veličine, prevelik indeks tjelesne mase, pušenje ili trudnoća kod žena starije dobi.

Gubitak kose

Većina žena ima bujniju i sjajniju kosu tijekom trudnoće. Nažalost, vaša kosa će nakon poroda početi pojačano opadati te će postati rijetka.

Tijekom trudnoće imate povećanu razinu estrogena, koji sprječava opadanje kose, čini ju bujnom i sjajnom. Nakon poroda razina estrogena se smanjuje, a kosa počinje opadati.

Pojačano opadanje kose nije trajno. Uglavnom prođe u razdoblju od 1 do 5 mjeseci nakon poroda. Većina trudnica iskusi gubitak kose, stoga je velika vjerojatnost da će se to dogoditi i vama, ali budite strpljivi jer je to privremeno, a za 6 do 12 mjesec kosa će vam se vratiti u prvobitno stanje, kakvo je bilo prije trudnoće.

Vitashop