Stanice raka i kemoterapija

Stanice raka i kemoterapija

Stanice raka i kemoterapija
  • Objavljeno: Srijeda, 07.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U izvješću objavljenom u časopisu „British Journal of Cancer“, istraživači sa kineskog sveučilišta „Chinese University of Hong Kong“ tvrde da su otkrili način na koji stanice mogu obrnuti proces koji uzrokuje smrt normalnih stanice.

U svrhu istraživanja, stručnjaci su liječili ljudske stanice raka kože, grlića vrata maternice, jetre i dojke sa tri različite kemikalije koje započinju prirodni proces „samoubojstva“ stanica, poznat pod nazivom apoptoza.

Istraživači su otkrili da su se stanice raka uspjele oporaviti nakon što su uklonjene kemikalije koje su inicirale proces samoubojstva stanica.
Stanice su ponovno poprimile svoj oblik i funkciju, te su se nastavile dijeliti. Nisu se oporavile samo ako se jezgra stanice počela raspadati, otkrili su znanstvenici.

Profesor Ming-Chiu Fung, sa spomenutog sveučilišta, komentirao je otkrića istraživanja: „Pokazali smo da različite linije stanica raka mogu preživjeti programiranu smrt stanica. Ovo istraživanje ukazuje na postojanje taktike za bijeg kojom stanice raka mogu pobjeći kako bi preživjele liječenje kemoterapijom.“

„Naše otkriće baca novo svijetlo na istraživanja o tome što omogućava stanicama raka da ponovno ožive nakon kemoterapije. Ili do koje mjere ova sposobnost stanica raka da preokrenu smrt stanice doprinosi njihovom neprekidnom razmnožavanju i rastu za vrijeme ciklusa liječenja,“ dodao je.

„Odgovori na ova pitanja pružati će potencijalne nove mete za lijekove u našoj bitci protiv raka,“ zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti