Predstavljen “Daj šest” - program edukacije djece o zdravlju zuba

Predstavljen “Daj šest” - program edukacije djece o zdravlju zuba

Predstavljen “Daj šest” - program edukacije djece o zdravlju zuba
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

“Objasnimo li našim prvašićima koliko su im zdravi zubi i njihova higijena važni za cijeli život, oni neće biti dijelom porazne statistike lošeg KEP indeksa”, rekao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr. med. dent. na predstavljanju preventivnog programa “Daj šest” u osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Zagrebu.

„Daj šest“ je jedan od preventivnih programa koji će se provoditi u osnovnim školama kako bi se podigla svijest djece o postojanju i važnosti prvih tajnih kutnjaka u obliku stripa kao njima bliskog formata.

Program su u osnovnoj školi predstavili autorica programa „Daj šest“ dr. Jesenka Jeličić, specijalist dječje stomatologije i predsjednik Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Željko Rotim, dr. med. dent.

Na predstavljanju programa su među ostalima bili prisutni predstavnici Službe za javno zdravstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji sudjeluju u provedbi Nacionalnog preventivnog programa zaštite oralnog zdravlja.

Autorica programa „Daj šest“ Jesenka Jeličić naglasila je da je edukacija djece i roditelja nužan dio svih programa prevencije i zaštite oralnog zdravlja.

Roditelji, a posebice djeca, često uopće ne primjećuju nicanje šestice koja je obično prvi trajni zub u ustima djeteta. Upravo je taj prvi trajni kutnjak najčešće zahvaćen karijesom, a KEP indeks 4 obično pokazuje da su najmanje dvije, a nerijetko i sve četiri šestice kod dvanaestogodišnjaka kariozne, popravljene ili izvađene.

Zbog dugogodišnjeg neprovođenja sustavnih, nacionalnih preventivnih programa i edukacije roditelja i djece o važnosti oralne higijene i zdravlja, Hrvatska je na europskom začelju po KEP indeksu.

KEP indeks, broj zuba s karijesom, ispunom ili broj izvađenih zuba kod dvanaestgodišnjaka u RH je oko 4, dok je u zemljama Europe taj indeks obično oko 1.

Program će se provoditi u svim prvim razredima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, a u njegovom provođenju sudjelovat će učiteljice i učitelji koji će uz pomoć prezentacije skrenuti pozornost učenicima na važnost zdravlja zuba.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti