Predstavljen “Daj šest” - program edukacije djece o zdravlju zuba

Predstavljen “Daj šest” - program edukacije djece o zdravlju zuba

Predstavljen “Daj šest” - program edukacije djece o zdravlju zuba
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

“Objasnimo li našim prvašićima koliko su im zdravi zubi i njihova higijena važni za cijeli život, oni neće biti dijelom porazne statistike lošeg KEP indeksa”, rekao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr. med. dent. na predstavljanju preventivnog programa “Daj šest” u osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Zagrebu.

„Daj šest“ je jedan od preventivnih programa koji će se provoditi u osnovnim školama kako bi se podigla svijest djece o postojanju i važnosti prvih tajnih kutnjaka u obliku stripa kao njima bliskog formata.

Program su u osnovnoj školi predstavili autorica programa „Daj šest“ dr. Jesenka Jeličić, specijalist dječje stomatologije i predsjednik Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Željko Rotim, dr. med. dent.

Na predstavljanju programa su među ostalima bili prisutni predstavnici Službe za javno zdravstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji sudjeluju u provedbi Nacionalnog preventivnog programa zaštite oralnog zdravlja.

Autorica programa „Daj šest“ Jesenka Jeličić naglasila je da je edukacija djece i roditelja nužan dio svih programa prevencije i zaštite oralnog zdravlja.

Roditelji, a posebice djeca, često uopće ne primjećuju nicanje šestice koja je obično prvi trajni zub u ustima djeteta. Upravo je taj prvi trajni kutnjak najčešće zahvaćen karijesom, a KEP indeks 4 obično pokazuje da su najmanje dvije, a nerijetko i sve četiri šestice kod dvanaestogodišnjaka kariozne, popravljene ili izvađene.

Zbog dugogodišnjeg neprovođenja sustavnih, nacionalnih preventivnih programa i edukacije roditelja i djece o važnosti oralne higijene i zdravlja, Hrvatska je na europskom začelju po KEP indeksu.

KEP indeks, broj zuba s karijesom, ispunom ili broj izvađenih zuba kod dvanaestgodišnjaka u RH je oko 4, dok je u zemljama Europe taj indeks obično oko 1.

Program će se provoditi u svim prvim razredima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, a u njegovom provođenju sudjelovat će učiteljice i učitelji koji će uz pomoć prezentacije skrenuti pozornost učenicima na važnost zdravlja zuba.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti