Prehrana i dijabetes

Prateći zdravlje i analizirajući pehrambene navike 71346 žena istraživači s Tulane University su zaključili kako je redovita konzumacija voća i zelenog lisnatog povrća korisno oruđe za prevenciju dijabetesa tipa 2 koje neovisno o drugim čimbenicima rizik obolijevanja može smanjiti za 10 do 20%.
Nasuprot tome, nakon 18 godina praćenja ispitanica pokazalo se da je prosječni dnevni unos jedne čaše voćnog soka povezan s 18% većim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2.
Istraživači to objašnjavaju prisutnošću velike količine šećera u tim sokovima koja se zbog tekućeg oblika vrlo brzo apsorbira, piše časopis Diabetes Care.
-
Recept dana
Kremasta salata od brokule
15 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Cheesecake od maline bez brašna i šećera
1 h12345