12 super ljekovitih namirnica
Guava
Guave su malo tropsko voće koje može biti okruglo, ovalno ili kruškoliko. Ako ih možete nabaviti, počnite ih jesti što prije. Guave sadrže više antioksidanta likopena od bilo kojeg drugog voća ili povrća, a imaju ga gotovo 20 posto više od rajčica. Naša tijela ne mogu obraditi mnogo likopena u rajčicama dok su kuhane. Međutim, stanična struktura guava omogućuje da se antioksidanti apsorbiraju bilo da je plod sirovo ili kuhan.
Likopen štiti naše zdrave stanice od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati sve vrste oštećenja, uključujući i blokirane arterije, degeneraciju, probleme sa živčanim sustavom, pa čak i rak. Ljudi s tumorima prostate koji su konzumirali dopunu likopena su pokazali značajna poboljšanja, kao što je smanjivanje tumora i malignosti. Likopen inhibira rast stanica raka dojke, a istraživanja pokazuju da ovaj antioksidant može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti.
Ovo čudno malo voće je također bogato vitaminom C i drugim antioksidansima. Guava nudi 60 posto više kalija nego banane, što može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara. U stvari, hranjive guave su se pokazale kao odlične namirnice koje snižavaju LDL kolesterol i potiču razvoj HDL kolesterola, smanjuju trigliceride i snižavaju krvni tlak.
Cilj je jesti svježe guave koliko god često možete, kada ih možete pronaći u trgovinama. One nisu obično na raspolaganju smrznute, a većina sokova od guave je obrađeno i zaslađeno, tako da oni ne pružaju istu vrhunsku prehranu kao cijeli, svježi plod. Jedna do dvije guave na dan je dobra količina.
Kivi
Ovo maleno voće sadrži nevjerojatne količine vitamina C (dvostruko veći iznos od naranči), ima više vlakana nego jabuke, banane i sadrži mnogo kalija. Jedinstvena mješavina fitonutrijenata, vitamina i minerala pomaže u zaštiti od srčanih bolesti, moždanog udara, raka i bolesti dišnog sustava. Kivi ima prirodna svojstva za razrjeđivanje krvi, dobar je za zdravlje krvnih žila jer smanjuje formiranje krvnih ugrušaka, snižava LDL kolesterol, te smanjuje krvni tlak. Višestruke studije su pokazale da kivi ne samo da smanjenje oksidativni stres i oštećenja DNK, već i brzo popravlja oštećene stanice.
Kivi se često propisuje kao dio prehrambenih režima za borbu protiv raka i bolesti srca, a u kineskoj medicini se koristi za ubrzavanje zacjeljivanja rana.
Ciljajte na jedan do dva kivija dnevno, dok su oni u sezoni, za najbolji okus i prehrambene koristi.
Kivi sadrži enzime koji se aktiviraju kada režete, što uzrokuje mekoću. Dakle, ako radite voćnu salatu, režite kivi posljednji.
Trešnje
Za početak, one su hranjive, a sadrže malo kalorija. Također su prepune tvari koje pomažu u borbi protiv upala i raka. Kao da to nije dovoljno, kvercetin i elagična kiselina, dva spoja koja se nalaze u višnjama, inhibiraju rast tumora, pa čak i uzrokuju da se stanice raka unište bez oštećenja zdravih stanica. Trešnje imaju antivirusna i antibakterijska svojstva.
Antocijanin, još jedan spoj koji se nalazi u trešnjama, zaslužan je za smanjenje mokraćne kiseline u krvi, čime se smanjuje čest uzrok gihta. Istraživači vjeruju da antocijanini mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Nadalje, ti spojevi rade kao prirodni oblik ibuprofena, smanjuju upalu i suzbijaju bol.
Pravilna konzumacija može pomoći u smanjenju rizika od srčanog udara i moždanog udara.
U kineskoj medicini, trešnje se koriste kao lijek za giht, artritis i reumu (kao i anemiju, zbog željeza koje sadrže). Plus, one su jako ukusne.
Pripremite domaći džem od trešanja!
Dok su u sezoni, ciljajte na jedno serviranje svaki dan. I držite vrećicu smrznutih trešanja u zamrzivaču ostatak godine, jer smrznute trešnje zadrže 100 posto hranjive vrijednosti i odličan su dodatak frapeima, jogurtu i zobenim pahuljicama.
Grah
Grah je čudo od hrane. On snižava kolesterol, regulira šećer u krvi i proizvodnju inzulina, dobar je za zdravlje probavnog trakta i štiti od raka. Ako mislite na vlakna, proteine i antioksidante samo u cjelovitim žitaricama, mesu i voću, razmislite ponovo - grah nudi sve troje u jednom paketu.
Asortiman fitokemikalija pronađen u grahu štiti stanice od raka, suzbijajući aktivnosti stanica raka i njihovo razmnožavanje, usporava rast tumora. Istraživači na Harvard School of Public Health su izvijestili da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta tjedno imaju 24 posto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak i rak debelog crijeva.
Grah sadrži golemu količinu antioksidanta, koji pomažu u borbi i sprečavanju oksidativna oštećenja stanica. Grah je veliki izvor dijetalnih vlakana, proteina i željeza. On također sadrži aminokiselinu triptofan, koja može pomoći regulirati apetit, pomoći kod spavanja i poboljšati vaše raspoloženje. Folna kiselina kojom je bogat, igra značajnu ulogu u zdravlju srca. I ovisno o vrsti graha koju ste izabrali, također ćete dobiti pristojne količine kalija, magnezija, vitamina B1 i B2 i vitamina K.
U kineskoj medicini, razne vrste graha su korištene za liječenje alkoholizma, trovanja hranom, edema (pogotovo u nogama), visokog krvnog tlaka, proljeva, upala grla, bubrežnih kamenaca, reume, kao i desetaka drugih stanja.
Ciljajte na najmanje dva obroka graha tjedno.
Potočarka
Ne samo da je izuzetno hranjiva, ona sadrži i jako malo kalorija. Pruža četiri puta više kalcija od mlijeka s 2 posto mliječne masti. Nudi vitamina C koliko i naranče, a više željeza nego špinat. Bogata je vitaminima A i K, karotenoidima i fitokemikalijama.
Hranjive potočarke štite od raka i makularne degeneracije, pomažu u izgradnji imunološkog sustava i zdravlja kostiju. Željezo pomaže da crvene krvne stanice nose kisik u tkiva. Fitokemikalije u potočarki bore se protiv raka na tri načina: ubijanjem stanica raka, blokiranjem karcinogena, te zaštitom zdravih stanica od karcinogenih.
U kineskoj medicini, za potočarke se vjeruje da smanjuju tumor, poboljšavaju noćni vid, stimuliraju proizvodnju žučni (poboljšanje probave i rješavanje crijevnih plinova). Korištena je kao lijek za žuticu, protiv urinarnih problema, bolova u grlu i lošeg zadah.
Jedite potočarku svakodnevno, ako možete. U nekim regijama, vrlo je dostupna tijekom proljeća i ljeta, kada se uzgaja na otvorenom. No, budući da se može uzgajati u staklenicima, možete ju pronaći tijekom cijele godine u mnogim trgovinama i na lokalnim tržnicama.
Špinat
Već znate da je špinat dobar za vas, ali jeste li znali koliko je dobar? Špinat štiti od bolesti oka i gubitka vida, dobar je za moždane funkcije, štiti od raka debelog crijeva, prostate i raka dojke, srčanih bolesti, moždanog udara i demencije, snižava krvni tlak, ima anti-upalna svojstva i odličan je za zdravlje kostiju. Špinat sadrži nevjerojatan niz hranjivih tvari, uključujući i velike količine vitamina K, kalcija, vitamina A, vitamina C, folne kiseline, magnezija i željeza.
Karotenoidi koje se nalaze u špinatu, ne samo da ubijaju stanice karcinoma prostate, oni također sprečavaju njihovo množenje. Folna kiselina potiče vaskularno zdravlje spuštanjem homocisteina, aminokiseline koja, u velikim količinama, povećava rizik od demencije i kardiovaskularnih bolesti, uključujući bolesti srca i moždani udar. Folna kiselina smanjuje rizik od razvoja kolorektalnog raka, raka jajnika i raka dojke, pomaže zaustaviti nekontroliran rast stanica, jednu od primarnih karakteristika svih vrsta raka. Vitamin C i beta-karoten u špinatu štite od raka debelog crijeva, bore se protiv upala, što ih čini ključnima komponentama za zdravlje mozga, osobito u starijih odraslih osoba.
Popijte smoothie od špinata i grejpa za jačanje imuniteta!
Špinat je prepun vitamina K (jedna šalica kuhanog špinata osigurava 1.111 posto od preporučene dnevne količine!), koji gradi snažne kosti uz kalcij. Špinat je također bogat luteinom koji štiti od senilne makularne degeneracije, a može spriječiti srčani udar te zadržati stjenke arterija čistima od nakupina kolesterola.
Svježi špinat treba svakodnevno biti dio vaše prehrane!
Luk
Luk ima lošu reputaciju zbog utjecaja na dah, ali on sadrži enzime koji se borbe protiv raka. Potrošnja luka pomaže sniziti rizik od karcinoma prostate i jednjaka, a također je vezan za smanjenje smrtnosti od koronarne bolesti srca. Istraživanja pokazuju da može pomoći u zaštiti od raka želuca. Luk sadrži sulfide koji pomažu u smanjivanju krvnog tlaka i kolesterola, kao i peptide koji mogu pomoći spriječiti gubitak koštane mase inhibirajući gubitak kalcija i drugih minerala.
Luk ima antioksidativnu moć. On sadrži kvercetin, prirodni antihistaminik koji smanje upalu dišnih putova i pomaže olakšati simptome alergija i peludne groznice. Luk također sadrži visoke razine vitamina C, koji se, uz kvercetin, bori protiv simptoma prehlade i gripe. Anti-upalna svojstva pomažu u borbi protiv bolova i oteklina povezanih s osteoporozom i reumatoidnim artritisom. Luk je iznimno bogat sumporom i ima antibiotska i antivirusna svojstva, pomaže očistiti arterije i sprečava rast virusa i gljivica.
Za sve zdravstvene prednosti, bilo bi idealno jesti jedan luk na dan. Sve sorte su izuzetno dobre za vas. Kuhanje mesa na visokim temperaturama s lukom može pomoći smanjiti ili neutralizirati karcinogenu produkciju mesa.
Mrkva
Mrkve su veliki izvor snažnih antioksidanta karotenoida. Prehrana bogata karotenoidima je vezana za smanjenje rizika od raka dojke u postmenopauzi, kao i karcinoma mjehura, maternice, prostate, debelog crijeva, grkljana i jednjaka. Isto tako, dijete koje sadrže malo karotenoida su povezane s kroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i razne vrste raka. Istraživanja pokazuju da samo jedna mrkva dnevno može smanjiti rizik od raka pluća za polovicu. Mrkva također može smanjiti rizik od raka bubrega i jajnika. Osim u borbi protiv raka, hranjive tvari u mrkvi sprječavaju kardiovaskularne bolesti, stimuliraju imunološki sustav, te čuvaju zdravlje uha i oka.
Mrkva sadrži kalcij, kalij, magnezij, fosfor, vlakna, vitamin C i nevjerojatnu količinu vitamina A. Alfa-karoten u mrkvi pokazuje obećavajući utjecaj na inhibiranje rasta tumora. Mrkva sadrži karotenoide lutein i zeaksantin, koji zajedno rade na promicanju zdravlja očiju i sprječavaju makularnu degeneraciju i kataraktu. U kineskoj medicini, mrkva se koristi za liječenje reumatizma, bubrežnih kamenaca, tumora, loše probave, proljeva, noćnog sljepila, infekcije uha, gluhoće, kožnih lezija, infekcija mokraćnog sustava i kašlja.
Pripremite juhu od kurkume i mrkve za jači imunitet!
Jedite jedno serviranje mrkve svaki dan ako možete, i uživajte u njima tijekom cijele godine. Mrkve su dobre za vas bilo da su sirove ili lagano kuhane.
Kupus
Kupus je odličan izvor vitamina K i C. Samo jedna šalica sadrži 91 posto preporučene dnevne količine vitamina K, 50 posto vitamina C, dobru količinu vlakana, mangan, vitamin B6, folate i samo oko 33 kalorije. Kupus nudi 11 posto više vitamina C nego naranče.
Kupus sadrži visoku razinu antioksidanta sulforafana koji se bori protiv slobodnih radikala. Brojne studije ukazuju na snažnu povezanost između prehrane bogate povrćem s niskom učestalošću raka pluća, debelog crijeva, dojke, jajnika i mokraćnog mjehura. Kupus gradi snažne kosti, umanjuje alergijske reakcije, smanjuje upalu, te promiče gastrointestinalno zdravlje. Kupus se koristi kao prirodni lijek za liječenje peptičkog ulkusa zbog visokog sadržaja glutamina. On također pruža značajne kardiovaskularne koristi za sprječavanje plakova u krvnim žilama. U kineskoj medicini, kupus se koristi za liječenje zatvora, prehlade, velikog kašlja, depresije, razdražljivost i čireva na želucu. Kada se jede i koristiti kao topao oblog, kupus je koristan za liječenje dekubitusa, proširenih vena i artritisa.
Što više kupusa možete uključiti u svoju prehranu, to bolje. Studija provedena na ženama u Poljskoj otkriva da žene koje su jele najmanje četiri serviranja kupusa tjedno kao adolescentice imaju 72 posto manje izglede za razvoj raka dojke kasnije u životu od svojih vršnjakinja koje su konzumirale samo jedno serviranje tjedno ili manje.
Brokula
Jedna šalica brokule pruža više od 200 posto dnevnih potreba za vitaminom C (opet, više od naranče), mnogo vitamina K, pola dnevnih potreba za vitaminom A, zajedno s obiljem folata, vlakana, sumpora, željeza, B vitamina, te cijeli niz drugih važnih hranjivih tvari.
Brokula je bogata fitokemikalijama koje se bore protiv raka neutralizacijom kancerogenih tvari i ubrzava njihovo uklanjanje iz tijela. Studije pokazuju da ove tvari sprječavaju rak pluća i jednjaka, a mogu igrati ulogu u smanjenju rizika od drugih vrsta raka, uključujući rak probavnog sustava.
Fitonutrijent koje se zove indol može se naći u brokuli, a pomaže u zaštiti protiv raka prostate, želuca, kože, dojke i raka grlića maternice. Neka istraživanja pokazuju da također štiti strukturu DNA i može smanjiti rizik od raka prostate. Opsežna istraživanja su povezana s brokulom i tvrde da smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 20 posto. U kineskoj medicini, brokula se koristi za liječenje upale očiju.
Ako možete jesti malo brokule svaki dan, vaše tijelo će vam biti zahvalno.
Maslačak
Maslačak ima dugu povijest kao biljka koja liječi u kulturama širom svijeta. Jedna šalica sirovog maslačka daje 535 posto dnevnog unosa vitamina K i 112 posto vitamina A. Maslačak je također dobar izvor vitamina C, kalcija, željeza, vlakana i kalija. Od svih namirnica, ovo je jedan od najbogatijih izvora vitamina A i beta-karotena.
Maslačak se koristi već stoljećima za liječenje hepatitisa, bubrega, jetre i poremećaja kao što su bubrežni kamenci, žutica i ciroza. Propisuje se kao prirodni tretman za hepatitis C, anemiju i detoksikaciju jetre. Kao prirodni diuretik, maslačak podupire cijeli probavni sustav i povećava izlučivanje tekućine, pomaže isprati toksine i višak soli iz bubrega, pomaže spriječiti gubitak kalija koji se može pojaviti zbog upotrebe farmaceutskih diuretika.
Maslačak promiče zdravlje probavnog trakta stimulirajući proizvodnju žuči, što rezultira blagim laksativnim učinkom. Inulin, prirodno topivo vlakno u maslačku, dodatno pomaže dobru probavu, hraneći zdrave probiotičke bakterije u crijevima, povećava apsorpciju kalcija i povoljno djeluje na razinu šećera u krvi, dakle, koristan je u liječenju dijabetesa. I lišće i korijen se koriste za liječenje žgaravice i probavnih smetnji. Pektin u maslačku ublažava zatvor i u kombinaciji s vitaminom C, smanjuje kolesterol. Maslačak je odličan za smanjenje edema, nadutosti i zadržavanja vode, a također može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka.
U kineskoj medicini, maslačak se koristi u kombinaciji s drugim travama za liječenje hepatitisa i bolesti gornjih dišnih putova poput bronhitisa i upale pluća. Biljni sok iz stabljike i korijena služi kao lijek za bradavice.
Koliko maslačka uklopiti u prehranu ovisi o dva faktora: raspoloživosti i osobnoj preferenciji.
Kelj
Kelj je vrlo hranjiv, ima snažna antioksidativna svojstva, te djeluje anti-upalno. Jedna šalica kuhanog kelja sadrži zapanjujući 1.328 posto dnevnih preporuka za vitamin K, 192 posto za vitamin A, odnosno 89 posto za vitamin C. Također je dobar izvor kalcija i željeza.
Sadrži visoke razine sulforafana, koji štiti od raka prostate, želuca, kože i raka dojke. Vitamina K u kelju potiče zgrušavanje krvi, štiti srce i pomaže izgraditi jake kosti. On također štiti od slobodnih radikala. Bogat je beta-karotenom (sadrži sedam puta više nego brokula), luteinom i zeaksantinom (10 puta veća količina od brokule). U kineskoj medicini, kelj se koristi kako bi se olakšala zagušenja pluća.
Poput kupusa, što više kelja možete jesti, to bolje. Svakodnevno je idealno.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345