Riješite se sive mrene bez čekanja i uz povoljnije cijene!

Riješite se sive mrene bez čekanja i uz povoljnije cijene!

Riješite se sive mrene bez čekanja i uz povoljnije cijene!
  • Objavljeno: Utorak, 02.07.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO

Kategorija: Zanimljivosti

Katarakta ili očna (siva) mrena je primarni uzrok nastanka sljepoće u svijetu, može se najjednostavnije opisati kao zamućenje leće koja se nalazi u oku. Zbog sivobijele boje koja je karakteristična za kataraktu naziva se siva mrena.

Siva mrena, takozvana katarakta, ima svoje gradacije te ona može varirati od sasvim sitnog, jedva vidljivog zamućenja pa sve do potpune zamućenosti koja gotovo uopće ne dopušta protok svjetlosti u oko. Upravo zbog toga dolazi do zamućenja vida.

Zamagljen vid otežava svakodnevne aktivnosti poput vožnje, gledanja televizije, čitanja i pisanja. Sam razvoj sive mrene je bezbolan. Jedan od simptoma je promjena u refrakciji oka, neodgovarajuća dotadašnja dioptrija zbog promjene u elastičnosti i sklerozi očne leće. Promjenom dioptrije dolazi do kratkotrajnog poboljšanja, ali u kasnijoj fazi zamućenje počinje onemogućavati bistar vid.

Osobe s kataraktom četiri puta češće prijavljuju poteškoće u izazovnim situacijama tijekom vožnje, a oni koji prijavljuju poteškoće u vožnji dvostruko su skloniji izbjegavati vožnju.

Možda ćete primijetiti da vam smetaju svjetla vozila ili jako sunčevo svjetlo, a to može utjecati na vidljivost tijekom vožnje, povećavajući rizik od prometnih nesreća za vas i druge. Važno je istražiti i prijaviti sve promjene vida te poduzeti odgovarajuće mjere kako biste smanjili svaki rizik.

U vrijeme godišnjih odmora i učestalije vožnje, svakako biste trebali razmisliti o rješavanju ovog problema, uz tim vrhunskih stručnjaka i najmoderniju medicinsku tehnologiju te uz povoljnije cijene zahvata.

Što je siva mrena?

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Na njen razvoj utječu starija životna dob, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i drugi čimbenici. Ako se ne liječi, uzrokuje postupan gubitak vida te je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najčešći uzrok sljepoće u svijetu (oko 50 %).

Dosad još nije pronađen način kako je spriječiti, odnosno, ne postoji lijek za njezinu prevenciju. Ipak, s današnjom tehnologijom i napretkom u medicini, problem sive mrene se rješava u svega par koraka i minuta – doslovno.

Kod katarakte prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine pa uobičajene aktivnosti kao vožnja automobila, čitanje ili prepoznavanje lica postaju sve teže. Kroz zamućenu leću se smanjuje osjetljivost na kontrast (gubitak boja, svjetlo-sjena), konture gledanog predmeta, mogućnost pojave dvoslika, a bliještanje oko izvora svjetla postaje neugodno.

Najčešće se javlja oko 60. godine života (uz današnji način život javlja se sve ranije) i ometa svakodnevne aktivnosti. Važno je na vrijeme postaviti preciznu dijagnozu pomoću suvremenih oftalmoloških uređaja te odrediti najbolji trenutak za operativno liječenje.

Usprkos brojnim istraživanjima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima. Jedini način liječenja je kirurški, tako da se zamućena očna leća zamijeni umjetnom intraokularnom lećom (IOL).

Pregled se sastoji od:

  • detaljnog pregleda oba oka (mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu)
  • snimanja topografije rožnice
  • optičke i ultrazvučne biometrije
  • OCT vidnog živca i makule

Nakon pregleda se pacijentu kaže da li je li kandidat za operaciju katarakte i kakav se učinak operacije može očekivati.

Kada operirati sivu mrenu?

Kad slabljenje vida uzrokovano sivom mrenom, što je i utvrđeno oftalmološkim pregledom, ometa vaše dnevne aktivnosti, najčešće to pacijenti primijete kada vid padne na 70 % i niže.

Podvrgavanje zahvatu u ranoj fazi bolesti olakšava samu operaciju, smanjuje učestalost komplikacija i ubrzava oporavak. Ranije se savjetovalo da mrena treba “sazrijeti”, što se više ne preferira. Ultrazvučnom operacijom katarakte (fakoemulzifikacijom) mrena se elegantno uklanja već kod početnih smetnji vida.

Kako izgleda operacija?

Fakoemulzifikacija je jedan od najčešćih i najuspješnijih zahvata u medicini općenito. Tom se metodom specijalna, vrlo tanka ultrazvučna sonda uvodi u oko kroz mikroskopski rez od 2-3 mm. Zbog upotrebe preciznih instrumenata kirurški rez na oku je hermetički zatvoren i ne zahtijeva šivanje.

Ultrazvučnim valovima omekša se i razgrađuje prirodna zamućena leća te se potom usisava kroz sondu. Na njeno mjesto se postavlja posebna umjetna intraokularna leća (IOL) pažljivo određene dioptrije koja pacijentu omogućuje trenutno jasan vid. Za svakog se pacijenta i za svako oko posebno određuje dioptrijska vrijednost i tip IOL.

Koje leće se koriste i koja je razlika između tih leća?

Ovisno o pacijentovim potrebama, moguće su ugradnje raznih vrsta intraokularnih leća. Najčešće se primjenjuju:

  • monofokalne (omogućuju jasan vid na daljinu ili blizinu ovisno o pacijentovim željama i potrebama). Monofokalnim lećama je moguće postići i „monovision“ tako da se na dominantnom oku ugradi IOL s korekcijom za daljinu, a na nedominantno IOL s korekcijom za blizinu čime se pacijentu omogućuje dobar vid bez pomagala.
  • multifokalne/ trifokalne (omogućuju jasan vid za daljinu i blizinu te eliminiraju potrebu za naočalama za daljinu i blizinu)
  • torične (eliminiraju astigmatizam te postoje u monofokalnoj i multifokalnoj varijanti)

Koliko traje operacija i oporavak?

Danas se operacije mrene u suvremenim klinikama izvode ambulantno pri čemu pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Time se minimalizira potreba ostanka u bolnici. Operacija je bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji samo kapima (bez injekcije). Zahvat obično traje 15-tak minuta, nakon toga pacijent ostaje u klinici još pola sata te se otpušta kući.

Postoperativna terapija se primjenjuje kroz sljedeća 4 tjedna, uz redovite oftalmološke kontrole.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti stručnom timu Optical Expressa – tel. 01 5625 460, mail: info@opticalexpress.hr ili putem web stranice: www.opticalexpress.hr.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti