Pretilost oštećuje sluh?

Pretilost oštećuje sluh?

Pretilost oštećuje sluh?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Visok indeks tjelesne mase i velik opseg struka su povezani s poteškoćama sluha, otkriva novo istraživanje američkih znanstvenika.

U istraživanju, koje je trajalo 20 godina, je sudjelovalo gotovo 69000 žena koje su na početku istraživanja bile u dobi od 25 do 42 godine.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja proučavali njihove životne navike. Nakon što su u obzir uzeli dob, pušenje, dijabetes i ostale faktore, ustanovili su da indeks tjelesne mase igra vodeću ulogu kada je u pitanju oštećenje sluha.

Provjerite možemo li konzumacijom ribe zaštititi sluh!

"Gubitak sluha ne mora biti neizbježan dio starenja", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Sharon G. Curhan i dodala kako "postoje načini pomoću kojih to možemo spriječiti."

Žene, čiji je indeks tjelesne mase bio od 25 do 29, su imale za 8% veći rizik od gubitka sluha. Rizik je rastao sukladno rastu indeksa tjelesne mase - 11% za indeks tjelesne mase od 30 do 34, 16% za indeks tjelesne mase od 35 do 39 i 19% za indeks tjelesne mase iznad 40.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu The American Journal of Medicine, je također otkrilo da umjerena fizička aktivnost može smanjiti rizik od gubitka sluha.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti