Željezo za bolju izdržljivost

Željezo za bolju izdržljivost

Željezo za bolju izdržljivost
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako je razina željeza u tijelu niska, razina vaše energije će također biti niska, a novo istraživanje pokazuje i da će sportska izdržljivost biti slabija.

Znanstvenici su žene, koje pate od niske razine željeza u tijelu, podijelili u 2 grupe. Jedna grupa je uzimala suplemente željeza, a druga placebo.

Provjerite unosite li dovoljno željeza!

Nakon 6 mjeseci se analizom krvi ustanovilo da su žene, koje su uzimale suplemente željeza, imale veću razinu željeza u krvi, ali i za 20% veću izdržljivost mišića.

Također, žene, koje su uzimale željezo, su se za 9% brže oporavljale nakon intenzivnog treninga, prenosi Prevention.

Znanstvenici ističu da nisu potpuno sigurni u djelovanje željeza i način na koji pospješuje sportsku izdržljivost, zbog čega planiraju nastaviti istraživanje.

Pripremite smoothie bogat željezom!

Prethodna istraživanja su pokazala da 1 od 10 žena pati od anemije, a njih 20% pati od smanjene razine željeza. Među fizički aktivnim ženama, ta se stopa povećava na 30%.

Umor je uvijek prvi simptom anemije. No, žene koje pate od niske razine željeza, ne nužno od anemije, često ne osjećaju umor.

Znanstvenici savjetuju da bismo dnevno trebali unositi oko 18mg željeza. Namirnice bogate željezom su tamno zeleno lisnato povrće, crveno meso, leća i rajčica.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti