Previše gledanja u ekran oštećuje mozak!

Previše gledanja u ekran oštećuje mozak!

Previše gledanja u ekran oštećuje mozak!
  • Objavljeno: Srijeda, 31.08.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Provedena istraživanja pokazuju da je ovisnost o internetu povezana sa strukturalnim i funkcionalnim promjenama u području mozga koji uključuju emocionalnost, fokusiranost i pažnju, sposobnost donošenja odluka i kognitivnu kontrolu .

Želite bolji san? Isključite računalo i tv, sat prije spavanja!

Ali, što je s djecom koja nisu ovisnici sami po sebi? Zanemarimo li na trenutak ovisnost, mnogo veću zabrinutost nosi činjenica da provedeno vrijeme ispred računala, tableta ili pametnih telefona uvelike utječe na djetetovo predstavljanje i karakter. Obzirom da prosječno vrijeme koje dijete provede ispred neke vrste računala iznosi 7 sati dnevno, problem je i više nego ozbiljan. Dugotrajno sjedenje i gledanje u ekran kod djece može uzrokovati senzorni poremećaj, nedostatak sna i hipersenzibilnost živčanog sustava. Djeca s tim dijagnozama su impulzivna, sklona naglim promjenama raspoloženja i vrlo često ne mogu zadržati koncentraciju.

Pomoću ovih informacija želimo ojačati roditeljski stav o ograničavanju vremenskog korištenja računala!

Iako mnogi roditelji imaju potrebu djeci ograničiti korištenje računala, često se pitaju gdje je uopće granica i kako to provesti, s obzirom da su računala sada dio kulture i svijeta u kojem živimo. U nastavku teksta donosimo koje sve štetne posljedice djeca mogu imati uslijed previše vremena provedenog ispred računala.

Istraživanja su pokazala atrofiju (skupljanje ili gubitak volumena tkiva) u područjima sive tvari (kora mozga gdje se odvijaju svi procesi) kod ovisnika o internetu i kompjuterskim igricama.

Također je primijećena atrofija područja prednjeg (čeonog/frontalnog) režnja mozga koji je zadužen za planiranje, određivanje prioriteta, organiziranje i predviđanje. Gubitak volumena također je uočen u striatumu, koji je zadužen za motivaciju, emocije i spoznaju. Posebnu zabrinutost izaziva promjena na području insule (otočna moždana kora, bočna strana mozga), koja ima sposobnost razvijanja empatije i suosjećanja te integrira fizičke signale s emocijama. Osim očitih promjena poput nasilnijeg ponašanja, te vještine diktiraju dubinu i kvalitetu međuljudskih odnosa.

Istraživanja su također pokazala negativne posljedice i u bijeloj tvari mozga. Bijela tvar povezuje regije mozga i pomaže im u međusobnoj komunikaciji. Također, bijela tvar ima značajnu ulogu u pamćenju.

Otkrivena je smanjena debljina kore velikog mozga koja je podijeljena na polja s određenim funkcijama poput vida, sluha, njuha i osjeta dodira, te upravlja višim funkcijama poput govora, mišljenja i pamćenja.

Provjerite što se događa s vašim tijelom ako ste neprestano za mobitelom!

Smanjenja je sposobnost i funkcija primjećivanja, istraživanja, analiziranja, zaključivanja i rješavanja problema i zadataka.

Istraživanja koja se bave ovisnostima o video igrama pokazala su da snižena razina dopamina (koji je ključan za normalno funkcioniranje organizma) i žudnja za igranjem igrica proizvodi promjene na mozgu koje su slične promjenama kod ovisnika o narkoticima.

Ovo je samo dio znanstvenih istraživanja o ovisnostima o računalima, internetu i video igrama koja dokazuju da previše provedenog vremena ispred ekrana narušava strukturu i funkciju mozga. Velik dio štete događa se u frontalnom režnju, koji prolazi kroz velike promjene od puberteta do sredine dvadesetih godina. Frontalni razvoj režnja, s druge strane, u velikoj mjeri određuje uspjeh u svakom području života.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti