Previše jedete dok gledate televizor?

Previše jedete dok gledate televizor?

Previše jedete dok gledate televizor?
  • Objavljeno: Subota, 26.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jeste li ikada gledali televizor i odjednom shvatili da ste pojeli čitavu čokoladu? Novo istraživanje znanstvenika iz Nizozemske pokazuje da su osobe sklonije prekomjernom unosu hrane tijekom gledanja televizora.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu PLoS One, su sudionici jeli juhu tijekom gledanja animiranog filma u trajanju od 15 minuta. Znanstvenici su dvjema grupama odredili količinu juhe koju smiju pojesti, jednoj grupi su dali veliku porciju, a drugoj malu. Zadnja grupa je mogla pojesti juhe koliko god je htjela.

Grupe sudionika koje su pojele veću porciju juhe su mislile da su pojele znatno manje, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Wageningen.

Poznato je da tijelu treba oko 20 minuta da prepozna osjećaj sitosti. Ako ćete u tih 20 minuta nastaviti jesti, pojest ćete previše. Znanstvenici ističu da nije dobro jesti tijekom gledanja televizora jer se smanjuje osjećaj za veličinu porcije te se povećava rizik od nastanka pretilosti.

"Znamo da tijelu treba malo duže da prepozna sitost i prestane oslobađati hormon gladi", izjavio je prof. Rebecca Solomon.

Kako biste spriječili prekomjerni unos hrane tijekom gledanja televizora, jedite manje porcije i uzimajte manje zalogaje. Na taj način ćete obrok jesti duže i tijelu omogućiti da na vrijeme prepozna sitost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti