Prijelomi i kvaliteta života

Prijelomi i kvaliteta života

Prijelomi i kvaliteta života
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici tvrde da prijelomi ručnog zgloba imaju velik javnozdravstveni značaj i da uvelike utječu na nesposobnost kod starijih ljudi.

U članku objavljenom u stručnom medicinskom časopisu British Medical Journal znanstvenici s američkog sveučilišta Northwestern University tvrde da njihovo istraživanje ističe „osobne javnozdravstvene i političke implikacije" prijeloma ručnog zgloba.

Tim znanstvenika koji je proveo ovo istraživanje u prosjeku je 7,6 godina pratio 6.000 žena starijih od 65 godina.

Nijedna od žena koje su sudjelovale u ovom istraživanju nije do tada imala prijelom ručnog zgloba ili prijelom zgloba kuka prije početka istraživanja, no 268 žena tijekom trajanja istraživanja slomilo je ručni zglob.
Istraživači su otkrili da su te žene imale 50% veću vjerojatnost za smanjenje radnih sposobnosti no žene koje nikada nisu imale istu ozljedu.

Utjecaj prijeloma ručnog zgloba na radnje poput spremanja ručka, obavljanja osnovnih kućanskih poslova i odlaska u kupovinu bio je zapravo veći no što je utjecaj bolesti poput dijabetesa i artritisa na obavljanje tih svakodnevnih zadataka.

Jedan od čimbenika koji najviše utječu na prijelom ručnog zgloba kod starijih žena je osteoporoza, bolest u kojoj dolazi do gubitka koštane mase, a koja je vrlo česta kod žena u postmenopauzi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti