Lijek za Alzheimerovu bolest?

Lijek za Alzheimerovu bolest?

Lijek za Alzheimerovu bolest?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje objavljeno u poznatom stručnom časopisu Cell pokazalo je da će jednog dana postojati tableta koja će moći poništiti simptome Alzheimerove bolesti i time izliječiti bolesnike koji boluju od ove opake bolesti.

Američki znanstvenici ispitali su tisuće spojeva kako bi vidjeli je li neki ima zaštitni učinak na mozak.
Otkrili su da spoj naziva P7C3 ima vrlo značajan učinak na mozak starijih štakora i miševa.

P7C3 potaknuo je rast novih živčanih stanica u djelu mozga važnom za memoriju.

Stariji miševi koji su dobili navedeni spoj bolje su plivali kroz mlaz vode, a molekule u spoju potakle su i stvaranje novih stanica mozga kod laboratorijskih miševa.
Iako znanstvenici još uvijek ne znaju kako spoj djeluje, vjeruju da sprječava prirodni proces programirane smrti stanica, proces koji se naziva apoptoza.

Thomas Insel, voditelj američkog nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, instituta koji je financirao ovo istraživanje, istaknuo je: „Zapanjujuća demonstracija terapije koja djeluje na kognitivno propadanje kod starijih životinja ukazuje na putove za razvoj novih potencijalnih lijekova koji će djelovati na temeljni proces koji leži u podlozi Alzheimerove bolesti".

Stručnjaci su zaključili da je potrebno još puno istraživanja kako bi se vidjelo je li je ovaj spoj uopće siguran za primjenu kod ljudi, i je li i kod ljudi ima isto djelovanje kao i kod laboratorijskih životinja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti