Prijeti li epidemija muške neplodnosti?

Prijeti li epidemija muške neplodnosti?

Prijeti li epidemija muške neplodnosti?
  • Objavljeno: Srijeda, 12.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svaki peti muškarac ima problema s plodnošću, a znanstvenici upozoravaju da bi se taj broj mogao povećati.

Problem muške neplodnosti sve je veći i ne smije biti zanemarivan, upozoravaju stručnjaci. Neki od njih idu toliko daleko da u svojim izjavama navode da bi u bliskoj budućnosti svi muškarci mogli postati neplodni.

Izvješća pokazuju da gotovo svaki peti muškarac ima poteškoća s brojem spermija, a da je uistinu riječ o ozbiljnoj situaciji, govori i podatak da su to mladi muškarci u dobi od 18 do 25 godina.

Istraživanjima je uočeno da kod tek 15 muškaraca reproduktivni organi funkcioniraju normalno. I dok je neplodnost nekad pogađala uglavnom žene, danas parovi ne mogu začeti dijete zbog muške neplodnosti.

Neki znanstvenici smatraju da problem malog broja spermija započinje već u embrionalnoj fazi. Iako proizvodnja spermija počinje u pubertetu, organizam se priprema za to već nekoliko mjeseci prije poroda.

Stručnjaci upozoravaju da bi majke u trudnoći morale jako pripaziti na svoj način života, što znači da pušenje i alkohol ne dolaze u obzir, a prehrana neizostavno mora biti zdrava. To bi, prema mišljenju nekih stručnjaka, moglo pridonijeti boljoj plodnosti muškaraca.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti