Medicinski razlozi muške neplodnosti

Medicinski razlozi muške neplodnosti

Medicinski razlozi muške neplodnosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kod parova koji imaju problema s ostvarivanjem trudnoće, ipak je najčešće žena ta koja prva zatraži medicinsku pomoć i krene na pretrage. Muškarci se ispituju kasnije, iako je u gotovo 50 % slučajeva problem upravo u smanjenom oplodnom potencijalu muškog partnera.

Neplodnost se može definirati kao nemogućnost para za ostvarivanje trudnoće i dobivanje potomstva. Medicinskim rječnikom, neplodnost se definira kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon jedne godine redovitih spolnih odnosa bez primjene kontracepcijske zaštite.

Postoje dva tipa neplodnosti: primarna i sekundarna.

Primarna neplodnost znači da muškarac nije nikada ostvario očinstvo.

Sekundarna neplodnost odnosi se na muškarce koji su jednom ili više puta postali roditelji, bilo s trenutnom partnericom ili nekom drugom ženom.

Muška neplodnost može biti posljedica djelovanja različitih čimbenika – genetski čimbenik, stres, promjene životnog stila, ali i prehrambenih navika koje mogu u značajnoj mjeri nepovoljno utjecati na sazrijevanje i kvalitetu muških spolnih stanica. Oko otprilike 7 % muške populacije ne uspije ostvariti trudnoću partnerice nakon jedne godine redovitih spolnih odnosa bez kontracepcijske zaštite.

Postoje dakle, nasljedni i stečeni poremećaji koji se mogu podijeliti na poremećaje u hormonalnoj kontroli funkcije testisa (1-2 %), poremećaje sazrijevanja spermatozoida u sjemenicima (30-40 %) te poremećaje u funkciji sjemenovoda kroz koje se odvija prijenos spermatozoida (oko 10-20 %).

PROfertil® kapsule su dodatak prehrani s L-karnitinom, L-argininom, koenzimom Q10, glutationom, vitaminima i mineralima. Doprinose normalnoj plodnosti, normalnoj spermatogenezi i normalnoj reproduktivnosti muškaraca.

  • Selen doprinosi normalnoj spermatogenezi.
  • Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji.
  • Folna kiselina doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina.
  • Cink i folati imaju ulogu u procesu stanične diobe.
  • Folna kiselina doprinosi normalnoj sintezi amino kiselina.
  • Vitamin E i selen doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

PROfertil® kapsule naručite na www.vitashop.hr.

Medicinski razlozi neplodnosti

Bolesti testisa

Bolesti testisa i pasjemenika, poput upale, varikokele ili testikularne torzije koje najčešće pogađaju mlađe muškarce, ozbiljna su stanja koja i naknadno mogu utjecati na oplodni potecijal.

Hormonalna neravnoteža

Hormoni, posebice folikulostimulirajući hormon (FSH), upravlja proizvodnjom muških spolnih stanica u sjemenicima. U slučaju smanjenog lučenja ili neučinkovitosti ovog hormona, preporuča se hormonsko nadomjesno liječenje.

Proširene (varikozne) vene u testisima

Varikokela je prisutnost proširenih, čvorastih i vijugavih vena u testisima i sjemenovodu. Oko 15 % muške populacije ima ovaj poremećaj. Neliječena varikokela čest je uzrok muške neplodnosti pošto se zadržavanjem krvi u skrotumu povisuje temperatura u testisima za oko 0,5 - 1° C što ima ozbiljan nepovoljan učinak na stvaranje muških spolnih stanica. U 25-40 % neplodnih muškaraca upravo je varikokela razlog smanjenog oplodnog potencijala.

Protutijela protiv spermija

Tijelo muškarca počinje stvarati muške spolne stanice tek u pubertetu pa se može dogoditi da ih tijelo tada prepozna kao "strane" i počne proizvoditi antitijela za obranu. Antitijela mogu umanjiti oplodni potencijal i ostvarivanje trudnoće kod parnerice.

Bolesti sjemenovoda

Zrenje muških spolnih stanica odvija se u pasjemeniku. Pasjemenik je omotana cjevčica dužine 2-4 metra na vrhu sjemenika kroz koju prolaze spermatozoidi. Čak i mala infekcija može izazvati začepljenje pasjemenika, pa se spermatozoidi ne mogu tijekom prolaska kroz pasjemenik pomiješati sa sjemenom tekućinom. Posljedica je mali broj spermatozoida u ejakulatu, ili poremećaj u njihovoj morfologiji.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije