Pripazite: od ovog ljeta obratite pozornost na sastojke u kremama za sunčanje!

Pripazite: od ovog ljeta obratite pozornost na sastojke u kremama za sunčanje!

Pripazite: od ovog ljeta obratite pozornost na sastojke u kremama za sunčanje!
  • Objavljeno: Petak, 17.07.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Svake godine, pred ljetnu sezonu, objavljuju se novi rezultati istraživanja o kvaliteti krema za sunčanje.

Evo na što biste trebali obratiti pozornost ove godine:

Većina krema za sunčanje još ne zadovoljava postavljene standarde sigurnosti i učinkovitosti.

Oko 67% proizvoda nudi nižu zaštitu od onog što je propisano, a veliki broj proizvođača u svojoj ponudi ima kreme za sunčanje s maksimalnim zaštitnim faktorom (SPF) 30.

Osim toga, isti postotak krema sadrži zabrinjavajuće sastojke, kao na primjer oksibenzon. To je kemijski spoj koji može uzrokovati endometriozu, rasta normalnog tkiva endometrijuma (unutrašnjeg sloja maternice) van maternice, koje se može usaditi i rasti bilo gdje unutar trbušne šupljine.

Najveća razina oksibenzona u urinu žena, uočena je tijekom srpnja i kolovoza, što znači da je ovaj kemijski spoj dospio njihovu krv. Istraživanja pokazuju da neke kreme za sunčanje sadrže retinoinsku kiselinu koja može izazvati iritaciju nakon dugotrajne izloženosti suncu.

Također su pronađene kemikalije koje izazivaju rak i one koje oponašaju estrogen - oksibenzon, oktil-metoksicinamat i paraaminobenzoična kiselina-PABA.

Najbolje je potražiti neku mineralnu kremu koja sadrži cinkov oksid i titanijev dioksid jer su ti spojevi stabilni na suncu. Oni pružaju dobru zaštitu od UVA i UVB zračenja te najmanje štete organizmu.

Sunce bi i dalje trebalo izbjegavati u razdoblju od 11 do 16 sati i koristiti što veći zaštitni faktor (najmanje 30 SPF).

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti