Ovi simptomi koronavirusa kriju dobre vijesti

Ovi simptomi koronavirusa kriju dobre vijesti

Ovi simptomi koronavirusa kriju dobre vijesti
  • Objavljeno: Srijeda, 22.07.2020.
  • Broj pregleda: 36.158
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Kombinacija simptoma koronavirusa ne mora kod svakoga biti ista. Ovisno o imunitetu i povijesti bolesti, pacijenti mogu doživjeti po život opasne simptome i završiti na respiratoru, dok drugi imaju blage do vrlo blage simptome i prebole koronavirus kod kuće, bez većih problema.

Iako zaraza koronavirusom za većinu ljudi predstavlja nešto loše, postoje i neke dobre stvari koje vam se mogu dogoditi, a dobre vijesti su da, ako imate kombinaciju ovih simptoma, nećete završiti u bolnici na respiratoru.

Koronavirus se svakodnevno istražuje

Nova istraživanja pokazuju da kombinacija simptoma koju imate može odrediti ozbiljnost vaše zaraze koronavirusom. Mnogi pacijenti osjećaju bolove u mišićima, kašalj, otežano disanje te imaju povišenu tjelesnu temperaturu, što prema posljednjim istraživanja spada među „lakše“ simptome. Međutim, postoje i oni koji koronavirus prebole „s nogu“, čak ni ne znajući da su bili zaraženi ili s vrlo blagim simptomima, ali i oni čije stanje zahtjeva bolnički liječenje.

Koronavirus ima različite simptome

Sve njih su istraživači podijelili u različite skupine, ovisno o tome kakve su simptome imali. Većina pacijenata imala je do 6 različitih simptoma, a veliki broj je imao simptome slične gripi (ali bez povišene tjelesne temperature), s dodatkom različitih kombinacija simptoma: gubitkom mirisa, gubitkom apetita, kašljem, groznicom, promuklosti, grloboljom, bolovima u prsima, umorom, zbunjenosti, bolovima u mišićima, nedostatkom daha, proljevom i bolovima u trbuhu.

Evo koja točno kombinacija simptoma koronavirusa daje pozitivne vijesti, odnosno najvjerojatnije nećete završiti u bolnici na respiratoru.

Koronavirus – kombinacija simptoma koja nije opasna

Ako primijetite baš ovih 6 simptoma koronavirusa istovremeno, možete reći da imate sreće jer istraživanja kažu da su velike šanse da ćete koronavirus lako preboljeti, bez hospitalizacije i respiratora.

Simptome koronavirusa saznajte na linku ili klikom na sliku!

1. Koronavirus i glavobolja

Glavobolja nije čest simptom koronavirusa. Svega 10% pacijenata prijavi glavobolju kao simptom, a ako je glavobolja jedan od simptoma zaraze koronavirusom, to je dobar znak.

2. Koronavirus i bol u mišićima

Bol u mišićima primjećuje oko 10% oboljelih od koronavirusa. Ako osjetite bol u kombinaciji s ostalim simptoma na ovom popisu, trebalo bi sve biti u redu. Međutim, ako imate bolove u mišićima u kombinaciji s neuobičajenijim koronavirusnim simptomima, poput: zbunjenosti i proljeva, vjerojatnije je da ćete završiti u bolnici.

3. Koronavirus i kašalj

Kašalj je najčešći simptom koronavirusa kojeg ima gotovo 70% zaraženih osoba, ali ako dolazi u kombinaciji s ostalim simptomima s popisa i čini vam se kao da imate gripu, vjerojatno nećete završiti u bolnici.

4. Koronavirus i grlobolja

Premda mnogi vjeruju da je grlobolja čest simptom koronavirusa, istraživanja su pokazala da nije niti među 10 najčešćih simptoma. Ako osjetite grlobolju u kombinaciji s ostatkom simptoma s popisa, vjerojatno imate blaži oblik koronavirusa.

5. Koronavirus i bol u prsima

Ako uz ostale simptome s popisa osjetite bol u prsima, ne trebate paničariti jer manje od 10% oboljelih od koronavirusa ima baš ovaj simptom. Međutim, ako se bol nastavi svakako posjetite liječnika jer je moguće da je riječ o još nečem.

6. Koronavirus i gubitak osjetila

Iako veliki broj pacijenata oboljelih od koronavirusa, njih čak 60%, u nekom trenutku izgubi osjet okusa ili mirisa, to ne mora biti razlog za strah. Ako imate i ostalih 5 navedenih simptoma, vjerojatno neće doći do hospitalizacije.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti