Probiotici pobjeđuju vaginalnu atrofiju?

Probiotici pobjeđuju vaginalnu atrofiju?

Probiotici pobjeđuju vaginalnu atrofiju?
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vaginalna atrofija je još uvijek tabu tema, a predstavlja suhoću, stanjivanje i upalu epitela vagine zbog smanjenja razine estrogena tijekom i nakon menopauze. Također se može javiti tijekom dojenja ili u bilo kojem trenutku kada je razina estrogena u tijelu smanjena.

U istraživanju je sudjelovalo 87 žena u dobi od 35 do 60 godina. Znanstvenici su testirali prisutnost Lactobacillusa u vagini - vrsta bakterija koja je prisutna u tijelu i fermentiranim proizvodima, kao što je jogurt.

"Ovo istraživanje je samo početak i još uvijek je rano za donositi bilo kakve zaključke", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Rebecca M. Brotman i dodala kako "istraživanje planiramo proširiti i u njemu će sudjelovato 885 žena."

Rezultati istraživanja su pokazali da je manjak Lactobacillusa povezan sa simptomima vaginalne atrofije i da povećanje konzumacije probiotika može ublažiti simptome vaginalne atrofije.

Znanstvenici ističu da ako imate bilo kakve simptome vaginalne atrofije, uključujući suhoću, inkontinenciju i česte infekcije urinarnog trakta, svakako se posavjetujte s liječnikom, prenosi HealthNews.

Povećanje unosa probiotika je u pravilu potpuno sigurno za zdravlje, stoga nemate što izgubiti ako probate simptome vaginalne atrofije ublažiti konzumacijom probiotika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti