Probiotici pobjeđuju vaginalnu atrofiju?

Probiotici pobjeđuju vaginalnu atrofiju?

Probiotici pobjeđuju vaginalnu atrofiju?
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vaginalna atrofija je još uvijek tabu tema, a predstavlja suhoću, stanjivanje i upalu epitela vagine zbog smanjenja razine estrogena tijekom i nakon menopauze. Također se može javiti tijekom dojenja ili u bilo kojem trenutku kada je razina estrogena u tijelu smanjena.

U istraživanju je sudjelovalo 87 žena u dobi od 35 do 60 godina. Znanstvenici su testirali prisutnost Lactobacillusa u vagini - vrsta bakterija koja je prisutna u tijelu i fermentiranim proizvodima, kao što je jogurt.

"Ovo istraživanje je samo početak i još uvijek je rano za donositi bilo kakve zaključke", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Rebecca M. Brotman i dodala kako "istraživanje planiramo proširiti i u njemu će sudjelovato 885 žena."

Rezultati istraživanja su pokazali da je manjak Lactobacillusa povezan sa simptomima vaginalne atrofije i da povećanje konzumacije probiotika može ublažiti simptome vaginalne atrofije.

Znanstvenici ističu da ako imate bilo kakve simptome vaginalne atrofije, uključujući suhoću, inkontinenciju i česte infekcije urinarnog trakta, svakako se posavjetujte s liječnikom, prenosi HealthNews.

Povećanje unosa probiotika je u pravilu potpuno sigurno za zdravlje, stoga nemate što izgubiti ako probate simptome vaginalne atrofije ublažiti konzumacijom probiotika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti