Sve što trebate znati o neugodnom vaginalnom mirisu

Sve što trebate znati o neugodnom vaginalnom mirisu

Sve što trebate znati o neugodnom vaginalnom mirisu
  • Objavljeno: Petak, 01.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vaginalni miris se konstantno mijenja tijekom menstrualnog ciklusa. Ono što jedete i pijete, i razina hormona, direktno utječu na vaginalni miris. Vagina uvijek ima specifičan miris, kao i vaš dah. Ipak, većina žena osjeća da se taj miris ponekad promijeni i postaje intenzivniji i neugodan. Neugodan miris je također vrlo često popraćen svrbežom, osjećajem žarenja i peckanjem. Trebate se upoznati sa svime što utječe na vaginalni miris kako biste znali trebate li odmah posjetiti liječnika ili možete probati samostalno ublažiti miris.

Iznenadna promjena vaginalnog mirisa

Ako ste primijetili iznenadnu promjenu vaginalnog mirisa, obratite pažnju na to što ste jeli posljednjih nekoliko dana (jako začinjena hrana može uzrokovati nastanak neugodnog mirisa) i jeste li nedavno počeli uzimati neke lijekove ili suplemente. Jeste li nedavno imali nezaštićen seksualni odnos s novim partnerom? Ako jeste, moguće je da ste se izložili spolno prenosivoj bolesti koja je uzrokovala infekciju. Možda ste nedavno promijenili deterdžent za pranje ruba koji je uzrokovao iritacije? Sve ove stvari mogu narušiti ionako osjetljivu pH vrijednost vagine i iznenadno uzrokovati neugodan miris. Uz sve to, miris vagine se drastično mijenja kada se bliži ovulacija i menstruacija. Ako ste primijetili iznenadnu promjenu vaginalnog mirisa i on ne prolazi u razdoblju od 1 do 2 dana, svakako se obratite liječniku.

Miris "ribe"

Ovo je vjerojatno najčešći tip neugodnog mirisa. Miris po ribi je posljedica narušene pH neravnoteže. Istraživanja su pokazala da se smanjenjem dobrih bakterija na području vagine povećava rizik od nastanka i širenja loših bakterija. Te bakterije uzrokuju neugodan miris po ribi. Bakterijska vaginoza je najčešći uzročnik neugodnog mirisa vagine.

Vaginalni miris popraćen iscjetkom/bolovima/iritacijama

Kada je neugodan vaginalni miris popraćen bijelim ili žutim iscjetkom, vrlo vjerojatno je u pitanju infekcija. Miris varira od osobe do osobe, a iritacije su te koje predstavljaju veći problem. Ako je u iscjetku prisutna i krv, moguće je da se infekcija proširila na reproduktivne organe. Vaginalni neugodan miris, koji ne prolazi čak ni nakon primjene antigljivične ili antibakterije kreme, može biti posljedica spolno prenosive bolesti, kao što je trihomonijaza ili klamidija.

Vaginalni miris nakon seksa

Veliki broj žena osjeća neugodan vaginalni miris nakon seksa, naročito ako partner ejakulira unutar njih. Do toga dolazi zato što je pH vrijednost sperme drugačija od pH vrijednosti vagine, a tijekom spolnog odnosa se proizvodi dodatna tekućina koja u kombinaciji sa spermom može stvoriti neugodan miris. Neke žene su alergične na spermu, odnosno imaju povećan rizik od nastanka gljivične infekcije i infekcije urinarnog trakta. Ako je neugodan miris uvijek prisutan nakon seksa, operite vaginu toplom vodom i blagim sapunom, i svakako počnite redovito jesti jogurt s probioticima kako biste potaknuli zdravlje vaginalne flore.

Saznajte koji su simptomi gljivične infekcije.

Neugodan miris tijekom trudnoće

Čak 9 od 10 žena tijekom trudnoće osjeća neugodan vaginalni miris. Uzrok je obično potpuno bezopasan. Nagle hormonalne promjene i pojačano znojenje na području vagine je najčešći uzročnik neugodnog vaginalnog mirisa.

Kako ukloniti neugodan miris?

Zapamtite da svaka žena ima jedinstven vaginalni miris. Ako je miris vaše vagine odjednom postao neugodan, bilo bi dobro da posjetite liječnika što prije, a u međuvremenu sami možete poduzeti neke korake:

  • Povećajte unos jogurta. Neka bude organski i bez zaslađivača. Jogurt je odličan izvor probiotika koji pomažu u regulaciji pH ravnoteže. Pročitajte o važnosti probiotika u prevenciji gljivičnih infekcija.
  • U kupku dodajte 2 do 3 šalice jabučnog octa jer on također pomaže u regulaciji pH ravnoteže.
  • Izbjegavajte korištenje agresivnih sredstava za održavanje higijene vagine. Dovoljno je vaginu oprati toplom vodom i blagim sapunom.
  • Nosite pamučne gaćice i laganu odjeću. Uska odjeća od umjetnih materijala ne dopuštaju vagini da diše, potiče znojenje i na taj način povećavaju rizik od nakupljanja bakterija.
  • Redovito mijenjajte gaćice, tampone i uloške.

Zapamtite da su promjene vaginalnog mirisa u određenoj mjeri potpuno normalne. Pratite tjelesne promjene i potražite pomoć liječnika ako vas bilo koje promjene zabrinjavaju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije