Probiotici pomažu u prevenciji depresije

Probiotici pomažu u prevenciji depresije

Probiotici pomažu u prevenciji depresije
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Liječnici i stručnjaci diljem svijeta se slažu s time da ne postoji jedan jedini čudesan lijek za sve bolesti, ali novo istraživanje na temu probiotika iznova potvrđuje da probiotici uistinu imaju čudesno djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Brain, Behavior, and Immunity, otkriva da probiotici nisu dobri samo za zdravlje probavnog sustava, već i da mogu pospješiti mentalno zdravlje.

Znanstvenici su proučavali zdravlje kod 40 osoba u razdoblju od 4 tjedna. Pratili su njihova raspoloženja i mjerili vjerojatnost od nastanka depresije i naglih promjena raspoloženja. Podijelili su ih u dvije skupine - jedna je uzimala probiotike, a druga placebo.

Rezultati su otkrili da sudionici, koji su uzimali probiotike, imaju manji rizik od naglih promjena raspoloženja i nastanka negativnih emocija kada nije sve onako kako oni žele da bude.

Iako znanstvenicima nije u potpunosti jasno na koji način su probiotici povezani sa mentalnim zdravljem, ali vjeruju da su za to zaslužne dobre bakterije koje se zadržavaju u probavnom sustavu, naročito slijepom crijevu. Tada dolazi do oslobađanja spojeva koji potiču dobro raspoloženje.

Također, prethodna istraživanja su pokazala da probiotici smanjuju kroničnu upalu u tijelu i pospješuju oslobađanje toksina iz tijela. Zdravlje probavnog sustava direktno utječe na mentalno zdravlje.

Iako su rezultati ovog istraživanja preliminarni, oni pokazuju da unos probiotika može smanjiti prisutnost negativnih misli. Kako biste uživali u prednostima probiotika, počnite ih konzumirati svakodnevno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti