Kako prejedanje utječe na zdravlje?

Kako prejedanje utječe na zdravlje?

Kako prejedanje utječe na zdravlje?
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Debljanje i pretilost

Ako svakodnevno jedete puno hrane u kratkom vremenu, možete stvoriti poremećaj prehrane. To može utjecati na vaše zdravlje na mnogo načina, ali dva glavna rizika su debljanje i pretilost.

Što učiniti?

Postavite cilj i jedite koliko vam zaista treba. Vježbajte, kontrolirajte porcije i birajte zdrave namirnice. Ako ne znate sami odabrati način prehrane, konzultirajte se s liječnikom.

Dijabetes

Prejedanje može dovesti do dijabetesa. To znači da vaše tijelo ne može pravilno koristiti inzulin i kontrolirati razinu šećera u krvi. Tijekom vremena, dijabetes može oštetiti bubrege, oči i srce.

Saznajte što se događa s tijelom tijekom prejedanja!

Što učiniti?

Što više znate o dijabetesu, bolje ćete preuzeti kontrolu nad svojim stanjem. Morat ćete pratiti vlastitu razinu šećera u krvi, jesti zdravu hranu i mnogo vježbati. Možda će vam trebati i lijekovi protiv dijabetesa.

Depresija i anksioznost

Poremećaj prejedanja utječe na raspoloženje. Prejedanje nas često veže uz krevet što može dovesti do depresije i anksioznost. Ljudi s ovakvim poremećajem u prehrani nerijetko osjećaju sram i krivnju zbog svog problema. Većina to pokušava sakriti.

Što učiniti?

Jedite zdravu hranu, vježbajte i osigurajte kvalitetan san jer zdrave navike mogu pomoći u borbi protiv tjeskobe ili depresije. Ako je problem ozbiljniji, liječenje može uključivati i psihoterapiju, antidepresive ili druge lijekove koji utječu na raspoloženje.

Problemi s probavom

Dugotrajna žgaravica i sindrom iritabilnog crijeva (IBS) česti su kod problema s prejedanjem. Ti problemi su često povezani s debljinom i pretilošću tako da liječnici ne mogu biti sigurni imate li zaista poremećaj ili samo višak kilograma.

Što učiniti?

Dugotrajna žgaravica može oštetiti želudac i jednjak. Ako se pojavljuje dva ili više puta tjedno, svakako se obratite liječniku. Liječnik će vam propisati lijek ili plan prehrane. IBS možete kontrolirati zdravom prehranom ili rješavanjem stresa, a u težim slučajevima pomažu lijekovi.

Problemi sa žuči

Mnogi zdravstveni problemi počinju uz poremećaj prehrane. Pretilost, visoki kolesterol, visoki trigliceridi (masnoće u krvi) i jo-jo efekt debljanja ili mršavljenja, također povećavaju rizik od nastanka žučnog kamenca.

Ove namirnice će vas zaustaviti u prejedanju!

Što učiniti?

Liječnik može ukloniti kamenac kirurškim putem. Ponekad liječnik propisuje lijek za otapanje žučnih kamenaca ali to nije dugoročno rješenje.

Moždani udar i bolesti srca

Visoki krvni tlak i visoki kolesterol mogu izazvati moždani usrcdar i bolesti srca. Kada je krvni tlak predugo visok, to opterećuje krvne žile. Visoki kolesterol može začepiti arterije.

Što učiniti?

Prestanite pušiti, smršavite i redovito vježbajte. Neka se vaša prehrana bazira na povrću, cjelovitim žitaricama i proteinima. U težim slučajevima, liječnik vam može propisati lijekove za snižavanje tlaka i kolesterola.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije