Zašto trebate svakodnevno konzumirati orašaste plodove

Zašto trebate svakodnevno konzumirati orašaste plodove

Zašto trebate svakodnevno konzumirati orašaste plodove
  • Objavljeno: Petak, 24.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sve veći broj istraživanja potvrđuje da orašasti plodovi imaju pozitivan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma, a najznačajnije prednosti su prevencija raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Aktivni sastojci u orašastim plodovima, kao što su alfa linolenska kiselina, omega 3 masne kiseline, proteini, vitamin E i B6 i nutritivni spojevi kao što su folna kiselina, selen, magnezij i antioksidansi, mogu pospješiti zdravlje cjelokupnog organizma. Kada su znanstvenici analizirali rezultate niza istraživanja, zaključili su da orašaste plodove treba konzumirati što češće, po mogućnosti svaki dan jer zdravlje pospješuju na različite načine:

Prevencija raka debelog crijeva

Znanstvenici iz Koreje su po prvi puta otkrili da spojevi iz orašastih plodova imaju odlično djelovanje na zdravlje probavnog sustava i da mogu pomoći u prevenciji raka debelog crijeva. Rezultati njihovog istraživanja su pokazali da povećanje unosa orašastih plodova povećava vjerojatnost uspješnog liječenja raka debelog crijeva.

Jedite orašaste plodove za bolje zdravlje i dulji život!

Bolje zdravlje kardiovaskularnog sustava

Znanstvenici iz Kalifornije su proveli istraživanje u kojemu su sudjelovale žene u postmenopauzi s visokom razinom kolesterola u krvi. Nakon početka svakodnevne konzumacije orašastih plodova, razina ukupnog kolesterola se smanjila, a razina dobrog (HDL) povećala.

Prevencija poremećaja u radu mozga

Kada su znanstvenici proučavali utjecaj orašastih plodova na zdravlje mozga, došli su do zapanjujućih rezultata. Naime, svakodnevna konzumacija orašastih plodova pomaže u prevenciji kognitivnih poremećaja, pospješuje pamćenje i mentalne funkcije. Iako je istraživanje provedeno na laboratorijskim miševima, znanstvenici vjeruju da je učinak orašastih plodova identičan na ljudima.

Isprobajte smoothie od orašastih plodova!

Bolje zdravlje probavnog sustava

Zdravlje probavnog sustava značajno utječe na zdravlje svih drugih organskih sustava. Svakodnevna konzumacija orašastih plodova može pomoći u održavanju bakterijske ravnoteže u probavnom sustavu. Orašasti plodovi direktno utječu na način na koji probavni sustav probavlja hranu i apsorbira nutritivne spojeve, a također pomaže u prevenciji niza kroničnih oboljenja.

Posljednjih 20 godina je provedno niz istraživanja i objavljeno više od 159 stručnih članaka na temu orašastih plodova koji pokazuju da orašasti plodovi pomažu u prevenciji srčanih bolesti, različitih vrsta raka i dijabetesa, a pospješuju kognitivne funkcije, olakšavaju održavanje zdrave tjelesne težine i sudjeluju u prevenciji neplodnosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti