Probiotici smanjuju anksioznost

Probiotici smanjuju anksioznost

Probiotici smanjuju anksioznost
  • Objavljeno: Utorak, 03.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema prethodnim istraživanjima, anksioznost je jedno od najčešćih mentalnih stanja s kojima se susreću ljudi diljem svijeta. Kronična anksioznost može značajno narušiti ravnotežu probavnog sustava i povećati rizik od nastanka niza bolesti probavnog sustava.

Saznajte koji su vam probiotici potrebni za bolje zdravlje!

U novom istraživanju, objavljenom u časopisu Gastroenterology, znanstvenici su otkrili da probiotik Bifidobacterium longum, učinkovito eliminira anksioznost i normalizira ponašanje. Probiotici direktno utječu na živce koji se nalaze u crijevima i koji su povezani sa središnjim živčanim sustavom.

Mađarski znanstvenici su otkrili da kronična upala slijepog crijeva značajno povećava rizik od nastanka kronične anksioznosti i depresije te da liječenje kronične upale probioticima, kao i vitaminima B i D, može značajno ublažiti simptome.

Ovo je odlična vijest za osobe koje pate od anksioznosti jer se većina njih oslanja na lijekove koji uzrokuju nuspojave. Ti lijekovi jesu djelotvorni, ali povećavaju rizik od nastanka oštećenja vida, vrtoglavice, gubitka pamćenja, mučnine i poteškoća u razmišljanju i donošenju odluka.

Saznajte sve o važnosi probiotika u prevenciji gljivičnih infekcija!

Probiotike vrlo lako možete unositi putem svakodnevne prehrane, ali postoje i suplementi. Ako planirate početi uzimati suplemente probiotika, svakako se prije toga posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom i uzmite u obzir da nisu svi probiotici jednaki, stoga nemaju niti isto djelovanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti