Imate li ove simptome? Možda ste kronično tjeskobni!

Imate li ove simptome? Možda ste kronično tjeskobni!

Imate li ove simptome? Možda ste kronično tjeskobni!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Psihologija

Kronična tjeskoba ili anksioznost je posljedica pretjeranog razmišljanja o budućim događajima i strah od nepoznatog. Sve je to zapravo reakcija na sadašnje i prošle događaje. Osobe koje boluju od anksioznosti, kronične ili akutne, će vam vrlo često reći da se osjećaju iscrpljeno i frustrirano.

Anksiozne osobe su svjesne da je anksioznost posljedica prekomjernog razmišljanja, ali same sebi ne mogu pomoći. To su najčešće neželjene misli koje crpe njihovu energiju, a tu energiju mogu koristiti za nešto drugo.

S druge strane, anksiozne osobe mogu imati i višak energije s kojom ne znaju što napraviti. Anksioznost tijelo puni hormonima stresa (adrenalin i kortizol) što stvara nemir. Kod nekih osoba će hormoni stresa uzrokovati umor, a kod nekih hiperaktivnost.

Bolovi u mišićima

Anksioznost može uzrokovati neželjene fizičke simptome. Jedan od njih su bolovi u mišićima. Zapravo, ovo je jedan od najčešćih simptoma anksioznosti. Hormoni stresa povećavaju upalu u tijelu koja nakon nekog vremena uzrokuje bolove u mišićima. Također, razina anksioznosti može utjecati na sam intenzitet boli.

Saznajte kako probiotici smanjuju anksioznost!

Glavobolje

Ovo je također još jedan od vrlo čestih simptoma kronične anksioznosti. Stres uzrokuje napetost mišića, uključujući i mišiće na području glave i ramena. Uzimanjem stimulansa, naročito kofeina (kava, sokovi, čajevi), ove simptome možete dodatno pogoršati.

Kroničan umor

Kronična anksioznost je jako stresna. I dok može uzrokovati višak energije, nakon nekog vremena će uzrokovati manjak energije i motivacije. Stres narušava rad nadbubrežnih žlijezda koje igraju važnu ulogu u održavanju stabilne razine energije.

Žudnja za slatkišima ili škrobom

Šećer djeluje poput opijata koji stvara lažan osjećaj smirenosti. Šećer stvara kroničnu upalu u tijelu i uzrokuje nakupljanje masti. Baš zbog toga su anksiozne osobe vrlo često pretile i imaju problema s održavanjem zdrave tjelesne težine.

Isprobajte prirodne pristupe za olakšavanje anksioznosti!

Probavne smetnje

Kronični stres je direktno povezan sa slabim radom probavnog sustava. Čak 80 do 90% serotonina (umirujućeg neurotransmitera koji potiče dobro raspoloženje) se proizvodi unutar probavnog sustava. To znači da će probavne smetnje narušiti proizvodnju i oslobađanje serotonina.

Razdražljivost i nagle promjene raspoloženja

Kada smo opsjednuti anksioznim mislima, imamo jako malo strpljenja za sve što traži našu pažnju a to narušava svakodnevno funkcioniranje i obavljanje obaveza. Anksiozne osobe su vrlo često jako razdražljive i znaju reagirati poprilično burno kada netko ili nešto zahtijeva njihovu maksimalnu pažnju.

Provjerite kako meditacija pobjeđuje anksioznost!

Problemi sa spavanjem

Kada razmišljamo o više stvari istovremeno, jako teško se opuštamo i ne možemo zaspati. Anksiozne osobe imaju iscrpljeno tijelo i nemiran um. Drugim riječima, žele zaspati ali njihov mozak im to jednostavno ne dopušta.

Bez obzira na to što se anksiozne osobe često osjećaju bespomoćnima, postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste ublažili anksioznost:

  • usvojite zdrave prehrambene navike
  • redovito vježbajte
  • održavajte svakodnevnu rutinu i tempo koji vam najbolje odgovara
  • naučite upravljati stresom
  • spavajte najmanje 7 sati dnevno.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije