Prva udruga roditelja nedonoščadi u Hrvatskoj

Prva udruga roditelja nedonoščadi u Hrvatskoj

Prva udruga roditelja nedonoščadi u Hrvatskoj
  • Objavljeno: Utorak, 23.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svečano obilježavanje početka rada udruge roditelja nedonoščadi Klub roditelja nedonoščadi Palčići održao se danas u velikoj predavaonici Kliničke bolnice „Sveti duh u Zagrebu. Radi se o prvoj udruzi u Hrvatskoj koja je osnovana s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unaprjeđenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu kojih se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 5 posto. Kako je istaknuto, Klub roditelja nedonoščadi Palčići osnovan je i s ciljem zastupanja interesa prijevremeno rođene djece jer su problemi s kojima se susreće nedonoščad nedovoljno prepoznati. Osim brojnih zainteresiranih roditelja, na događanju su sudjelovali i brojni vodeći domaći liječnici neonatolozi, pedijatri te predstavnici srodnih udruga roditelja djece u Hrvatskoj.

Na događanju su govorili:

  • Prim.dr.sc. Milan Stanojević - voditelj odjela Neonatologije Klinike za ginekologiju i porodništvo KB "Sveti duh"
  • Doc.dr.sc. Berivoj Mišković - predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB "Sveti duh"
  • Doc. dr. sc. Boris Filipović Grčić - predsjednik Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora
  • Doc.dr.sci. Mladen Bušić - ravnatelj KB "Sveti duh"
  • Željka Vučko - predsjednica Udruge Klub roditelja nedonoščadi Palčići
  • Jasminka Mužinić Sabol - psihologinja, članica Upravnog odbora udruge
  • Dr. Lev Bregant, udruga Nedonošenček, Slovenija

Prim.dr.sc. Milan Stanojević u uvodnom je predavanju istaknuo: „Nažalost, svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji izuzetno je niska te je potrebno kontinuirano informirati i educirati roditelje, ali nerijetko i nekoordinirane službe zdravstvene, socijalne i odgojno-obrazovne djelatnosti kako bi se doprinijelo dugoročnom napretku. Osim angažmana zdravstvenih djelatnika u novije vrijeme sve se više shvaća važnost provođenja programa individualizirane skrbi koja je korisna za nedonoščad kako s medicinskog tako i s neurorazvojnog stajališta. Za razvoj novorođenčeta izuzetno je važno da se i roditelji što ranije uključe u procese donošenja odluka te da im se pruži iskrena i otvorena informacija. Ne smijemo zaboraviti na nezamjenjivu ulogu majki kojima se mora omogućiti boravak u jedinicama intenzivnog novorođenačkogliječenja jer jedino one mogu pružiti toplinu i nježnost, a čiji izostanak može uzrokovati brojne psihološke i zdravstvene u poteškoće u životu nedonoščeta, zaključio je prim. Stanojević."

O vlastitom iskustvu ali i ciljevima i aktivnostima udruge govorila je Željka Vučko, i sama majka troje nedonoščadi: „Osim osjećaja stresa i straha za život i razvoj vlastitog djeteta, roditelji se susreću i s puno praktičnih problema i otvorenih pitanja. Ponekad situaciju otežava i činjenica da od zdravstvenih djelatnika ne mogu dobiti odgovore na pitanja koja se ne tiču direktno struke ili zdravlja njihovog djeteta, no roditeljima koji proživljavaju ovo jedinstveno iskustvo su vrlo bitna. Tada ulogu preuzima udruga roditelja jer jedino roditelj koji je prošao isto iskustvo, može pružiti najbolji odgovor, pomoć i podršku. Želimo poručiti svim roditeljima nedonoščadi da preuzmu aktivnu ulogu te da potraže podršku i prihvate pomoć. Upravo će na pružanju te ljudske ali i stručne pomoći Klub roditelja nedonoščadi Palčići razvijati svoje djelovanje", zaključila je Željka Vučko.

Psihologinja Jasminka Mužinić Sabol, također majka prijevremeno rođenog djeteta te jedna od inicijatorica prve udruge roditelja nedonoščadi govorila  je osnivanju Grupa za podršku koje će se na inicijativu udruge pokretati već u bolnici. „Osnivanjem grupa za podršku želimo pomoći roditeljima jer vjerujemo da ćemo utoploj i nekritičnoj atmosferi potaknuti razmjenu ideja i informacija i proživljenih iskustava. Isto tako vjerujemo da će grupe za podršku potaknuti zbližavanja i nova prijateljstva kako  bi se smanjio osjećaj usamljenosti kroz kojeg prolazi većina roditelja u ovom iznimno osjetljivom i zahtjevnom razdoblju za bebe i roditelje," istaknula je Jasminka Mužinić Sabol

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti