Pušači teže zaspu i slabije spavaju

Pušači teže zaspu i slabije spavaju

Pušači teže zaspu i slabije spavaju
  • Objavljeno: Utorak, 23.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čini se da nikotin kao stimulans otežava ulazak u duboki san, kažu znanstvenici. San dodatno mogu otežati simptomi nedostatka nove doze nikotina. One u fazi odvikavanja ovo može posebno pogoditi.

Znanstvenici koji su tijekom sna pratili moždanu aktivnost pušača otkrili su da oni spavaju kraće u dubokom snu nego njihovi vršnjaci nepušači. Pušači su se, također, četiri puta češće žalili na umor nakon buđenja.

Čini se da nikotin kao stimulans otežava ulazak u duboki san, kažu znanstvenici. San dodatno mogu otežati simptomi nedostatka nove doze nikotina.

Istraživanje je vodio dr. Naresh Punjabi s Johns Hopkins University School of Medicine u Baltimoreu kako bi otkrio probleme sa spavanjem koji muče mnoge pušače.

"Nema sumnje da pušači, gledate li medicinsku literaturu, imaju problema sa spavanjem, teže im je i zaspati i održati san. Pitanje je zašto je to tako?," kaže dr. Punjabi.

Ključno pitanje istraživanja bilo je, koliko je za loš san kriv nikotin, a koliko mnogi zdravstveni problemi koje pušenje izaziva - bolesti pluća i srca primjerice, dodao je dr. Punjabi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti