Psorijaza se učinkovito može liječiti i kod kuće

Psorijaza se učinkovito može liječiti i kod kuće

Psorijaza se učinkovito može liječiti i kod kuće
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Fototerapija koja koristi UVB svjetlo rijetko se koristi u Britaniji upravo zbog ograničene dostupnosti te učestalosti kojom se terapija treba provoditi. No, studija provedena na 200 pacijenata otkrila je kako su rezultati u kućnoj varijanti podjednaki onim bolničkima.

Psorijaza je čest poremećaj prouzročen ubrzanom produkcijom novih stanica kože. Oko tri posto britanske populacije pogođeno je ovim stanjem koje često može dovesti do poprilično loših stanja.

Za one koji su uspjeli početi liječenje terapijom UVB svjetla kod dermatologa terapija obično zahtijeva tri posjeta tjedno u trajanju od 10 tjedana. Tretmani se obično provode u bolnicama jer dermatolozi vjeruju kako je kućna fototerapija inferiornija bolničkoj te da postoje određeni rizici.

No, posljednja studija provedena na pacijentima s psorijazom iz 14 bolnica koji su primali fototerapiju kod kuće pokazuje drugačije rezultate. U oba ključna područja – učinkovitost i sigurnost pokazala se jednakom bolničkoj. Osim toga, bilo je očito kako je smanjen pritisak zbog nepostojanja fiksnih termina kojih se pacijenti moraju strogo pridržavati, a i pacijenti su bili zadovoljniji rezultatima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti