Pušenje oštećuje mozak

Pušenje oštećuje mozak

Pušenje oštećuje mozak
  • Objavljeno: Utorak, 27.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Britanski znanstvenici su otkrili još jedan negativan učinak pušenja - oštećuje mozak!

U istraživanju je sudjelovalo 8800 osoba iznad dobi od 50 godina koji su rješavali testove kognitivnih sposobnosti. Prije svega su ispunjavali upitnik o životnim navikama (pušenje, prehrana, tjelovježba). Potom su znanstvenici nakon 4 i 8 godina testirali njihove kognitivne sposobnosti.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu Age and Ageing su pokazali da pušenje, visoki krvni tlak i pretilost smanjuju kognitivne sposobnosti.

Jedan od istraživača, dr. Alex Dregan je izjavio kako "smanjenje kognitivnih sposobnosti je normalna pojava u procesu starenja, ali neki faktori mogu to znatno ubrzati."

Dr. Dregan je dodao kako "trebamo ljude upoznati sa svim faktorima rizika kako bi na vrijeme mogli promijeniti sa životnim navikama."

Svi već znamo da je pušenje štetno za pluća i srce, ali ovo je prvo istraživanje koje je pronašlo poveznicu između pušenja i smanjenja kognitivnih sposobnosti.

Fizička aktivnost, prestanak pušenja i usvajanje zdravih prehrambenih navika neće samo poboljšati kvalitetu življenja, je dobar početak za održavanje zdravlja mozga.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti