Rajčice pobjeđuju depresiju?

Rajčice pobjeđuju depresiju?

Rajčice pobjeđuju depresiju?
  • Objavljeno: Petak, 07.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo nekoliko rajčica tjedno može značajno smanjiti rizik od nastanka depresije.

U istraživanju je sudjelovalo 1000 muškaraca i žena dobi iznad 70 godina. Stručni tim iz Kine i Japana je proučavao njihovo mentalno zdravlje. Ustanovili su da je 20% njih pokazivalo simptome depresije, naročito žene.

Nakon što su sudionici konzumirali rajčice 2 do 6 puta tjedno, simptomi depresije su se ublažili, a rizik od nastanka depresije kod ostalih sudionika je bio smanjen za čak 46%.

Ako ćete rajčice jesti svaki dan, rizik od nastanka depresije će se smanjiti za čak 52%.

Rajčice su odličan izvor antioksidansa koji smanjuju razinu slobodnih radikala i štite od raznih bolesti kao što su bolesti srca, srčani udar i rak prostate.

Iako su sve vrste voća i povrća zdrave, znanstvenici nisu pronašli značajne prednosti za mentalno zdravlje u namirnicama kao što su kupus, mrkve, luk ili bundeva.

Rezultati, koji su objavljeni u časopisu Journal of Affective Disorders, upućuju na važnost zdrave prehrane, a rajčice su odličan izbor jer se mogu pripremati na razne načine uključujući salate i juhe.

Znanstvenici planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili koji sastojci rajčice sprječavaju nastanak depresije, a dok to ne ustanove preporučaju svima da povećate unos rajčice kako biste zaštititili svoje mentalno zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti