Pušenje pogoršava mamurluk?

Pušenje pogoršava mamurluk?

Pušenje pogoršava mamurluk?
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs pokazuju da će mamurluk biti znatno intenzivniji ako za vrijeme konzumiranja alkohola i pušite.

Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 113 studenata. Studenti su nakon svakog izlaska popunili anketu o tome koliko su pili, pušili te koliko je intenzivan mamurluk.

Rezultati su pokazali da je mamurluk bio intenzivniji kod studenata koji su noć prije i pušili, ali i da je rizik od nastanka mamurluka bio znatno veći kada su alkohol kombinirali uz cigarete.

Znanstvenici ističu da mamurluk kao pojava njima nije naročito zanimljiva, ali jest društvu. Iako točan razlog pogoršanja mamurluka nije poznat, tvrde da postoji mogućnost da ulogu igraju i ostali faktori kao što je prehrana pušača, za koju je jedno istraživanje pokazalo da je manje kvalitetna i uravnotežena.

Da je riječ o samom dimu cigareta, onda bi mamurluk bio intenzivniji kod svih osoba koje se nalaze u zadimljenom klubu.

Dokazano je da cigarete narušavaju kvalitetu sna, a gotovo isto vrijedi i za alkohol. Moguće je da osobe koje istovremeno piju i puše spavaju manje kvalitetno pa je mamurluk idući dan intenzivniji.

I dok znanstvenici otkriju pravi uzrok, iznova ističu važnost prestanka pušenja te umjerenog konzumiranja alkohola, naročito za vrijeme studentskih dana jer to savršeno doba da započnete s usvajanjem zdravih navika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti