Rani pubertet povezan s pretilosti kod djevojaka

Rani pubertet povezan s pretilosti kod djevojaka

Rani pubertet povezan s pretilosti kod djevojaka
  • Objavljeno: Utorak, 27.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pregled više od 100 studija pronalazi da pretile djevojke imaju tendenciju ranijeg ulaska u pubertet od svojih vršnjakinja.

Dok su neki znanstvenici tvrdili da raniji ulazak u pubertet osobu dovodi pod veći rizik za dobivanje metaboličkog sindroma i dijabetesa, Emily Walvoord, pedijatrijski endokrinolog i autorica studije, tvrdi da te bolesti nisu povezane s početkom puberteta, ali da pretilost je.

"Rani pubertet je jedan od mnogih ishoda pretilosti", rekla je Walvoord, profesorica na Fakultetu medicine Indiana. "Postoje i drugi faktori koje mi ne razumijemo, a koji utječu na početak puberteta."

Dok gojaznost kod djece postaje rastuća epidemija, profesorica je predložila i druge faktore, a oni uključuju, moguće povećanje kemikalija u okolišu koje narušavaju hormone, te kronični stres kod kuće.

Postoji hrpa istraživanja na ovu temu, ali svaka studija analizira podatke drugačije, te nas tako vodi do različitih rezultata. "Zaista je jako teško znanstveno proučiti vrijeme početka puberteta samo pregledom ovih studija" rekla je profesorica.

Unatoč mnoštvu pozornosti koje je dobio rani početak puberteta u posljednjih 15 godina, Walvoord je rekla da ima puno neodgovorenih pitanja, ništa više problematičnih nego od onih od psihološkog učinka. A također se mora priznati da je dugoročni utjecaj na mladež još uvijek nejasan.

Djevojčice koje ranije ulaze u pubertet imaju veću vjerojatnost da dožive negativnu sliku tijela, depresiju i druge mentalne poremećaje. Međutim, ta pitanja mentalnog zdravlja su usko povezana s pretilosti, pa je teško razlučiti uzrok i posljedicu.

Jane Mendle, profesorica psihologije na Sveučilištu u Oregonu, izjavila je da oni koji se bave psihologijom jako dobro znaju psihološke učinke ranog puberteta. "Da li je to znanje prevedeno na način na koji bi se moglo ili trebalo prevesti općoj populaciji, ja i nisam sigurna."

Mendle je rekla da djevojčice koje ranije sazriju imaju tendenciju ranijeg ulaska u društvene situacije za koje nisu psihički pripremljene. Zbog toga bi se mogli razviti psihički problemi tijekom puberteta.

A dok je istraživanje o dječacima i pubertetu minimalno u odnosu na djevojke, Mendle je izjavila da njezin nedavni rad sugerira da bi odlučujući faktor za emocionalni utjecaj na dječake mogao biti trajanje puberteta, dok je za djevojke taj faktor početak puberteta.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti