Japanke produžuju očekivano trajanje života

Japanke produžuju očekivano trajanje života

Japanke produžuju očekivano trajanje života
  • Objavljeno: Utorak, 27.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Procjena očekivanog trajanja života kod Japanki iznosi gotovo 86 i pol godina, tako zadržavaju prvo mjesto na svjetskoj listi dugovječnosti već 25. godinu zaredom.

Statistika za 2009. godinu, skupljena i objavljena od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Japana, pokazala je kako su Japanci i Japanke produžili svoj prosječan životni vijek do novih rekorda, 86,44 godina za žene i 79,59 godina za muškarce. Prosječni životni vijek je viši za gotovo pet mjeseci za žene i gotovo četiri mjeseca za muškarce u odnosu na prethodnu godinu.

Muškarci su međutim pali s četvrtog na peto mjesto u svjetskom poretku prosječne očekivane životne dobi.

Dugi životni vijek je obično dobra vijest. No, u zemlji s niskim natalitetom i padom broja stanovništva, duži život znači očekivanje nerazmjerno velikog broja starije populacije. Zbog starenja društva očekuje se u bliskoj budućnosti i pritisak na državne službe i mirovinske programe, a to će još dodatno uzrokovati manjak radne snage.

Stalni rast japanske dugovječnost u velikoj mjeri odražava dobar medicinski tretman koji smanjuje smrtnost od raka, srčanih poremećaja i moždanog udara, tri glavna uzroka smrti u Japanu, kao i od upale pluća. Zdravstveni dužnosnici često navode relativno zdravu japansku prehranu i visok životni standard kao faktor koji doprinosi rastu dugovječnosti.

No, sve veći broj samoubojstava među starijim muškarcima učinio je lagani korak unazad za mušku dugovječnost. Samoubojstvo, kriminal i alkoholizam među starijima postali su rastući problem, a sve to zbog niskih prihoda i nestabilne zaposlenosti.

Žene iz Hong Konga završile su na drugom mjestu u svijetu po dugovječnosti sa 86,1 godinom. Francuska je treća sa 84,5, a slijedi ju Švicarska sa 84,4 godine. Katar drži vrh muškog poretka sa 81 godinom, a slijede Hong Kong sa 79,8 godina, te Island i Švicarska dijele treće mjesto sa 79,7 godina.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti