Žena s duplom maternicom roditi će dvoje djece koje nisu blizanci

Žena s duplom maternicom roditi će dvoje djece koje nisu blizanci

Žena s duplom maternicom roditi će dvoje djece koje nisu blizanci
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Amerikanka s duplom maternicom, rijetko stanje koje pogađa oko jedne na tisuću žena, očekuje dvije bebe, s razmakom od tjedna, ali koje nisu blizanci. Razlog tomu je jer jedna beba raste u jednoj maternici, a druga beba, začeta u drugo vrijeme, raste u drugoj maternici.

Angie Cromar, medicinska sestra iz Utaha, rekla je da joj muž prvo nije povjerovao kad mu je obznanila vijest.

Gospođa Cromar ima rijetko stanje koje se naziva uterus didelphys. To stanje se razvije u ženskom fetusu još prije rođenja, a dogodi se kada bi dvije cijevčice koje se inače normalno spoje i formiraju maternicu, jednostavno to ne učine, razvijajući tako dvije odvojene šupljine, a ponekad i svaka od njih ima svoj grlić maternice. U nekim slučajevima, žena može imati i duplu ili podijeljenu vaginu.

Prije nego što je bila trudna sa svoje trenutne dvije bebe, gospođa Cromar je znala za svoje stanje, ali joj u prethodnim trudnoćama nije predstavljalo neki problem. Rekla je da je znala i za moguće probleme preranog poroda ili niske porođajne težine.

Koliko se zna postoji samo oko 100 slučajeva žena u svijetu koje su s duplom maternicom imale bebe u obje maternice u isto vrijeme.

Dupla maternica ponekad nije ni dijagnosticirana, neke žene ni ne shvaćaju da je imaju, čak i tijekom trudnoće i poroda. Simptomi uključuju neobičnu bol prije ili tijekom mjesečnice, te abnormalno krvarenje za njeno vrijeme.

Prema informacijama, liječenje je potrebno samo ako postoje simptomi ili komplikacije, kao što su ponovljeni spontani pobačaji ili bolovi u zdjelici.

Puno žena s duplom maternicom ima normalnu trudnoću i porod, ali ponekad mogu doživjeti neplodnost ili pobačaj, a rizik od komplikacija u trudnoći može biti veći jer su maternice nešto manje.

Prijevremeni porod se može dogoditi ako je dijete u neobičnom položaju, recimo ako stražnjica prva ide prema rodnici.

Cromer je izjavila u intervjuu kako je "malo nervozna", jer je ipak znala što se može dogoditi, ali je za kraj ipak rekla:

"U biti sam stvarno uzbuđena".

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti