Raspoloženje i jajnici

Raspoloženje i jajnici

Raspoloženje i jajnici
  • Objavljeno: Petak, 20.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...je visoka i zahtijeva rutinski probir i agresivno liječenje istih o čemu su istraživači izvijestili u časopisu „Fertility and Sterility“, objavljeno je na Reuters Health.

U prethodnoj studiji, dr. Anuja Dokras, s University of Pennsylvania i njeni kolege su otkrili visoku učestalost depresije (35%) među ženama s policističnim jajnicima (PCO), što je bilo za 10.7% viša učestalost naspram kontrolnih sudionica. Trenutni izvještaj je nastavak studije da bi se utvrdila učestalost poremećaja raspoloženja i učestalost pojave novih slučajeva.

60 od početnih 100 žena koje su sudjelovale u drugoj studiji, je provelo prosječno 22 mjeseca iza prve studije.
Učestalost depresije se povećala na 40%. 15% je imalo panični sindrom ili drugi anksiozni poremećaj, i 23% ih je imalo sindrom prejedanja. 57% (34) sudionica studije je bilo pogođeno s barem jednim poremećajem mentalnog zdravlja.

Autori studije su uočili da je bilo 11 novih slučajeva depresije. Od 20 sudionica kojima je dijagnosticirana depresija tijekom rane procjene, 5 njih (25%) ih je ipak imalo težak depresivni poremećaj, unatoč liječenju.

„Visoka učestalost pojave depresije i stalno pojavljivanje novih slučajeva u ovoj populaciji upućuje na to da bi inicijalna procjena žena s PCO trebala uključivati i procjenu poremećaja mentalnog zdravlja.“, savjetovali su Dokras i suradnici.

Savjetovali su da liječnici primjene procjenu metalnog statusa svojih pacijentica s PCO putem upitnika zbog probira na poremećaje prehrane i anksioznosti, kao i depresije.

Također su savjetovali da bi pacijentice trebalo uputiti i dermatologu i stručnjacima za savjetovanje o prehrani i tjelesnoj težini s obzirom da su pojačana dlakavost, akne i povećanje tjelesne težine povezani s PCO i mogli bi pridonijeti emocionalnim problemima.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti