Razgovor u bojama pomaže autistima

Razgovor u bojama pomaže autistima

Razgovor u bojama pomaže autistima
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Karrie Karahalios, računalna znanstvenica sa Sveučilišta u Illinoisu osmislila je način na koji može digitalizirati razgovor, prenijeti ga u obliku slika i motriti ga na monitorima kompjutera.

Naime, glas se pojavljuje na računalu u obliku rezonantnih boja - crvene, žute, plave i zelene - slika dobiva na veličini kako glas postaje glasniji, preklapa se u drugu boju ako se naglo prekine ili se smanjuje stišavanjem.

Profesorica s Instituta za tehnologiju iz Massachusetta kaže da ova metoda daje povratnu informaciju u realnom vremenu i može djelovati kao vrsta socijalnog ogledala, dopuštajući ljudima da prilagode svoj govor na isti način na koji prilagođavaju svoj nastup ispred ogledala.

Program će biti dostupan na iPhoneu

- Kad se gledate u ogledalo, da biste popravili haljinu ili izraz lica, činite to zato što odmah vidite kako se to događa u realnom vremenu - kaže Karahalios.

Nakon što je usavršila svoje tehnike, prijavila se za rad s autističnom djecom.

Ova tehnika može djelovati kao vrsta socijalnog ogledala, dopuštajući ljudima da prilagode svoj govor na isti način na koji prilagođavaju svoj nastup ispred ogledala.

Istraživači su pokazali da računala mogu podučavati na način da se smanji interakcija čovjek-na čovjek koja teži smanjenju izvora tjeskobe s ljudima s autizmom.

Glavna ideja je pomoći djeci vokalizirati – upotrijebiti zvukove koji se baziraju na govoru, umjesto na neartikuliranim zvukovima. Karahalios se nada da će njen rad uskoro biti dostupan putem iPhonea i tako pomoći širokom krugu ljudi.

- Ne želimo da izgleda kao kompjuter. Želimo da bude inovativno i primamljivo - rekla je Karahalios.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti