Razotkrivena tajna kemijskog spoja iz crnog vina

Razotkrivena tajna kemijskog spoja iz crnog vina

Razotkrivena tajna kemijskog spoja iz crnog vina
  • Objavljeno: Srijeda, 29.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Možete li zamisliti da primate zaštitne srčane sposobnosti crnog vina bez konzumiranja samog vina? Uskoro ćete biti u mogućnosti, zahvaljujući sintezi kemijskih spojeva koji su proizašli iz resveratrola, molekule za koju se vjeruje da vinu daje zaštitne moći.

Ovi kemijski spojevi imaju potencijal u borbi protiv mnogih bolesti, uključujući rak.

Biljke stvaraju razne kemijske spojeve, koje nazivamo polifenoli, od resveratrola kako bi se zaštitile od raznih "napadača", posebno gljivica. No, stvar je u tome kako one stvaraju samo male količine svakog kemijskog spoja, što onda stvara izuzetni problem znanstvenicima koji ih žele izdvojiti i iskoristiti. Nestabilna priroda resveratrola također je spriječila pokušaj stvaranja novih spojeva iz samog spoja.

Scott Snyder i njegov tim s Columbia University-a u New Yorku, otkrili su zaobilazni put oko ovog problema: potrebno je stvoriti polifenole iz spojeva koji nalikuju, ali se suptilno razlikuju od resveratrola. Ove razlike čine proces puno lakšim. Korištenjem ovih alternativnih sirovina, znanstvenici su stvorili nekoliko desetaka prirodnih polifenola, uključujući i neke koji su poznati po uništavanju stanica raka.

"To je kao da ste otkrili knjigu recepata za cijelu obitelj resveratrola," objašnjava Snyder.

"Doslovno smo otvorili kovčeg s prirodnim blagom."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti