Napravite najbolje kuhano vino po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!
Ljubitelji zime i blagdanskog ugođaja imaju priliku uživati u kuhanom vinu koje smo za vas pripremili po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!
Božićni blagdani prožeti su sjajem, veseljem i dobrim druženjem, a ono obično uključuje puno smijeha, ukusnih zalogaja i raznovrsnog pića. Da bi u zimskim mjesecima smijeh i opuštena atmosfera bili na vrhuncu, često se odlučujemo za specijalitet zime, a to je kuhano vino!
Zbog svojih sastojaka, kuhano vino može imati izuzetno pozitivne učinke na zdravlje, ali svakako treba pripaziti na količinu jer sadrži alkohol i šećer. Kuhano vino pozitivno utječe na zdravlje srca, ublažava upalne procese u tijelu, pročišćava sinuse, djeluje antioksidativno i detoksikacijski te usporava znakove starenja. Po ovim karakteristikama možemo reći da je kuhano vino čarobni eliksir koji rješava sve vaše probleme.
U moru recepata, izdvojili smo 2 posebna recepta za kuhano vino, prema savjetima vrhunskih kulinarskih stručnjaka Jamieja Olivera i Gordona Ramseya. Isprobali smo obje verzije kuhanog vina i ne možemo odlučiti koje je bolje, a na vama je samo da pronađete koje vam više odgovara!
Recept Jamie Olivera – kuhano vino s klementinama i limunom
Sastojci:
- 2 klementine
- 1 limun
- 1 limeta
- 200 g šećera u prahu
- 6 cijelih klinčića
- 1 štapić cimeta
- 3 lovorova lista
- 1 cijeli muškatni oraščić
- 1 mahuna vanilije
- 2 zvjezdasta anisa
- 2 boce crnog vina (najbolje Chianti ili neko drugo talijansko crno vino)
Priprema:
- Ogulite klementine, limun i limetu uz pomoć gulilice.
- Stavite šećer u lonac na srednje jaku vatru, dodajte komadiće kore i iscijedite sok klementina.
- Dodajte klinčiće, štapić cimeta i listove lovora.
- Uzmite muškatni oraščić i uz pomoć ribeža ga naribajte u 10 do 12 pokreta.
- Prepolovite mahunu vanilije po duljini i ubacite ju u lonac.
- Ulijte vino, dovoljno da prekrije šećer. Ostavite ga da se lagano kuha, sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi i pustite da zakuha. Kuhajte vino još 4 do 5 minuta ili dok ne nastane gusti sirup. Kada je sirup spreman, smanjite vatru.
- Dodajte anis i preostalo vino te nježno promiješajte. Nakon 5 minuta ugasite vatru i poslužite gotovo kuhano vino u staklenim čašama.
Recept Gordona Ramseya – kuhano vino s narančom i đumbirom
Sastojci:
- 750 ml crnog vina
- 3 sjemenke kardamoma
- 6 do 10 klinčića
- 2 zvjezdasta anisa
- 1 štapić cimeta
- 1 stabljika limunske trave
- 1 naranča
- 1 žlica mekanog smeđeg šećera
- 1 žličica ukiseljenog đumbira
- 2 žlice đumbirovog sirupa
- 1 gaza
Priprema:
- U gazu stavite kardamom, klinčić, anis i prepolovljeni štapić cimeta.
- Stabljiku limunske trave malo protrljate i zgnječite kako bi pustila svoju aromu i dodajte ostalim začinima u gazu.
- Začine čvrsto zavežite i krenite na daljnju pripremu.
- Ogulite naranču, a plod narežite na 5 do 6 kriški.
- Nasjeckajte ukiseljeni đumbir.
- Ulijte vino u lonac i zagrijavajte ga na laganoj vatri.
- Dodajte gazu sa začinima, narančinu koru i narezani plod naranče.
- Dodajte smeđi šećer, ukiseljeni đumbir i đumbirov sirup.
- Pustite da vino zakuha i kuhajte ga još 5 minuta.
Najbolji način za posluživanje kuhanog vina je u staklenim šalicama ili čašama. Kuhano vino se tradicionalno poslužuje na Božić, a mi ga volimo konzumirati tijekom cijele zime jer grije i liječi!
Vezani sadržaj:
- RECEPT: isprobali smo masku za lice od crnog vina!
- Ovo je dokaz da crno vino čini kožu blistavom!
- Saznajte što se događa s tijelom ako svaku večer popijete čašu vina!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345