Riba u prevenciji gubitka pamćenja
Kategorija: Zanimljivosti
Konzumacija ribe bogate omega-3 masnim kiselinama je povezana s četvrtinu manjim izgledima za pojavu lezija mozga koje uzrokuju slabljenje pamćenja, demenciju i moždani udar, pokazalo je istraživanje provedeno na sveučilištu u Kuopiu.
Rezultati su utemeljeni na petogodišnjem praćenju 3660 osoba starije životne dobi koje na početku studije nisu imale značajnih poteškoća sa zdravljem, objavio je znanstveni časopis Neurology.
Omega-3 masne kiseline imaju protuupalni učinak te su već ranije povezane s manjim rizikom za razvoj bolesti srca.
Istraživači napominju kako pozitivan učinak omega-3 masnih kiselina nije bio uočljiv kod ispitanika koji su najčešće konzumirali prženu ribu.
Izvor:
plivazdravlje.hr
Najčitanije zanimljivosti
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345