Riba za bolji vid

Riba za bolji vid

Riba za bolji vid
  • Objavljeno: Petak, 12.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumacija ribe bogate uljem može usporiti ili potpuno zaustaviti razvoj senilne makularne degeneracije, vodećeg uzroka gubitka vida kod osoba starije životne dobi.

Američki znanstvenici s Tufts University u Bostonu su utvrdili kako omega-3 masne kiseline prisutne u velikim količinama u nekim vrstama ribe imaju pozitivan utjecaj bez obzira na to je li senilna makularna degeneracija u ranoj ili odmakloj fazi, piše British Journal of Ophthalmology.

Neka ranija istraživanja su već pokazala kako omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik da će se makularna degeneracija uopće pojaviti.

U novoj studiji je utvrđeno i da konzumacija ribe najmanje dva puta tjedno, u kombinaciji s prehranom u kojoj dominiraju namirnice s niskim glikemijskim indeksom i odgovarajućim unosom antioksidansa poput vitamina C, može dodatno smanjiti izglede za progresiju bolesti prema gubitku vida.

Istraživači vjeruju da se zaštitni učinak omega-3 masnih kiselina može objasniti njihovim utjecajem na prisutnost potencijalno štetnih masnoća u krvi.

Prema postojećim preporukama, unos omega-3 masnih kiselina bi se trebao kretati oko 650 miligrama dnevno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti