Roštiljanje vas čini starijima?
Velika je vjerojatnost da ćete ovo ljeto prisustvovati barem jednom roštiljanju. Bez obzira na kontroliranje unosa alkohola, izloženost suncu, druženje do kasnih noćnih sati i konzumiranje namirnica s roštilja može vašem izgledu idućih nekoliko dana dodati koju godinu više.
Namirnice životinjskog podrijetla sadrže veliku količinu spojeva koji se nazivaju AGE (Advanced Glycation End products), a u doticaju s visokom temperaturom, oni postaju štetni.
Konzumiranjem namirnica s roštilja dolazi do glikacije, procesa u kojemu se šećer veže za proteine u tijelu. Svaka ljudska stanica se sastoji od proteina, uključujući i stanice kože. Iz tog razloga roštiljanje vašu kožu može učiniti starijom nego što uistinu jest.
Tijekom roštiljanja osoba u prosjeku unese više od 3.000 kalorija, a unos AGE spojeva oštećuje kolagen i elastin, koji kožu čine mladolikom.
Međutim, kakvo bi to ljeto bilo bez barem jednog roštilja? Kako biste smanjili štetan učinak namirnica s roštilja, donosimo vam nekoliko savjeta:
Marinirajte meso
Meso koje prije roštiljanja barem sat vremena stoji u marinadi, proizvest će čak 50% manje štetnih AGE spojeva tijekom roštiljanja. Pomiješajte češnjak, sol, papar, limunov sok, ocat i maslinovo ulje, meso ostavite da prenoći u marinadi kako bi bilo ukusnije, ali i zdravije.
Smanjite temperaturu
Znanstvenici su ustanovili da hrana koja se priprema na izrazito visokoj temperaturi sadrži čak 50% više štetnih AGE spojeva. Ukoliko temperaturu smanjite, hrana će se sporije pripremiti, ali će biti zdravija.
Dodajte vodu
Voda će smanjiti temperaturu i na taj način spriječiti stvaranje velike količine štetnih AGE spojeva koji oštećuju kolagen i elastin.
Ne zaboravite povrće
Antioksidativno djelovanje povrća će smanjiti razinu slobodnih radikala uzrokovanima AGE spojevima. Meso s roštilja poslužite uz svježe povrće kako bi negativan učinak bio što manji.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345