S liječničkog skupa na temu ''Novosti u liječenju osteoartritisa'' stižu upozorenja, ali i dobre vijesti za oboljele!

S liječničkog skupa na temu ''Novosti u liječenju osteoartritisa'' stižu upozorenja, ali i dobre vijesti za oboljele!

S liječničkog skupa na temu ''Novosti u liječenju osteoartritisa'' stižu upozorenja, ali i dobre vijesti za oboljele!
  • Objavljeno: Petak, 05.10.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Po prvi put u povijesti broj osoba starijih od 65 godina veći je od broja petogodišnje djece! Ova činjenica objašnjava i sve veću pojavnost osteoartritisa. Zbog sve većeg broja oboljelih osteoartritis predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem jer značajno opterećuje javnozdravstveni sustav i dramatično utječe na kvalitetu života oboljelih.

Stručnjaci upozoravaju da će osteoartritis do 2030. godine postati najveći uzročnik invaliditeta u općoj populaciji!

Savez za mišićno koštano zdravlje proglasio je razdoblje od 2010. do 2020. „Desetljećem kostiju i zglobova“, a jedna od aktivnosti održanih ovim povodom jest i poslijediplomski tečaj trajne edukacije 1. kategorije za liječnike, pod nazivom ''Novosti u liječenju osteoartritisa koljena''. Obzirom da je ova bolest multifaktorijalna, učinkovito liječenje zahtijeva multidisciplinaran pristup te kombinaciju modaliteta. U skladu s time skup je okupio veliki broj stručnjaka, a svoja predavanja je održalo čak 25 specijalista različitih profila dominantno specijalista fizikalne i rehabilitacijske medicine iz Klinika i Zavoda Sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Osteoartritis predstavlja kroničnu, progresivnu degenerativnu bolest zglobova kojoj je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice. Glavni simptomi osteoartritisa su bol i kratkotrajna zakočenost zgloba. U određenom periodu simptomi mogu biti minimalni, a potom se intenzivirati zbog nespecifičnih okolnosti, primjerice meteorološke promjene, posebice hladnoća i vlažnost zraka pojačavaju bolove i smanjuju funkciju zglobova. Osteoartritis ne zahvaća samo hrskavicu i priležeću kost nego uzrokuje i slabost okolnih mišića i ligamenata. Također, kod osteoartritisa koljena bol je intenzivnija pri hodu niz stube nego pri hodu uz stube te se pojačava nakon fizičkog opterećenja. Kod bolesnika s teškim osteoartritisom kod kojih su konzervativni postupci liječenja nedovoljni, zglob, primjerice kuka ili koljena, zamjenjuje se endoprotezom.

Osim što ova bolest utječe na kvalitetu života pojedinaca, ona snažno opterećuje i cjelokupni zdravstveni sustav. Interes za osteoartritis iz godine u godinu raste budući da se kontinuirano traga za novim i inovativnim mogućnosti liječenja. Stručnjaci se slažu da nove terapijske metode postoje, osobito u farmakološkom liječenju, no ne primjenjuju se u dovoljnoj mjeri. Trenutno dostupno liječenje osteoartritisa je uglavnom palijativno, usmjereno na uklanjanje simptoma pa su stoga znanstvena istraživanja usmjerena na razumijevanje složenih patoloških mehanizama ove bolesti kako bi se iznašao način da se bolest spriječi, uspori ili zaustavi. Rezultati tih istraživanja doveli su između ostalog i do razvoja inovativnih lijekova poput kristaliziranog glukozaminsulfata koji primarno djeluje simptomatski, a prema rezultatima studija potencijalno sprječava progresiju bolesti. Ova terapijska metoda dostupna je i pacijentima u Hrvatskoj, no još je uvijek relativno nepoznata i nedovoljno zastupljena u liječenju.

Voditeljica tečaja, primarius doc.dr.sc Dubravka Bobek, pročelnica Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu s reumatologijom u KB Dubrava, svoje je predavanje posvetila upravo temi 'Novosti u farmakološkom liječenju osteoartritisa'. Iznijela je nove smjernice za liječenje osteoartritisa (ESCEO) koje preporučaju upravo primjenu inovativnih simptomatskih sporo djelujućih lijekova. „Novi lijek iz ove skupine, koji je dostupan hrvatskim pacijentima jest kristalizirani glukozaminsulfat, koji učinkovitije smanjuje bol, zakočenost i druge simptome osteoartritisa od ostalih oblika glukozamina jer mu posebna formulacija omogućuje bolje prodiranje u sam zglob. Naime, mehanizam na kojem se temelji učinak ovoga lijeka je poboljšanje metabolizma hrskavice, poticanje sinteze proteoglikana te protuupalni učinak. Rezultati kliničkih studija pokazuju usporeno sužavanje zglobnog prostora u odnosu na kontrolnu skupinu zbog čega ovaj lijek, osim što smanjuje bol, potencijalno usporava i progresiju bolesti“, kazala je doc. dr. Bobek.

doc.dr.sc. Dubravka Bobek

Osim novosti u farmakoterapiji stručnjaci su govorili i o novostima u ultrazvučnoj dijagnostici, fizikalnoj terapiji, primjeni ortopedskih pomagala i važnosti ispravne prehrane, aposebno predavanje posvećeno je i regenerativnoj medicini, a sve u svrhu odgađanja potrebe za totalnom endoprotezom koljena.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti