Šahovski velemajstori paralelno koriste obje strane mozga

Šahovski velemajstori paralelno koriste obje strane mozga

Šahovski velemajstori paralelno koriste obje strane mozga
  • Objavljeno: Petak, 14.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nekima su potrebne godine napornog rada kako bi postali šahovski velemajstori, no to im zauzvrat daje pravi poticaj za mozak, to jest barem za rješavanje šahovskih problema.

Čini se kako iskusni šahisti koriste obje strane mozga u procesuiranju šahovskih zadataka, za razliku od ostalih koji koriste samo jednu.

Merim Bilalic sa Sveučilišta u Tübingenu u Njemačkoj, koristio je magnetnu rezonancu za skeniranje mozga osam međunarodnih šahista i osam novaka u ovoj igri, za vrijeme dok su identificirali ili geometrijske oblike ili razne situacije na šahovskoj ploči. Iskusni igrači brže su rješavali šahovske probleme, aktivirajući područja s obje strane mozga za vrijeme dok su to učinili. Novaci u igri koristili su samo lijevu stranu mozga.

Bilalic je i očekivao kako će iskusniji igrači koristiti bržu verziju „obrade mehanizama" koju koriste novaci.

„No, kada su se jednom uključile uobičajene strukture mozga, iskusniji igrači koristili su dodatne komplementarne strukture u drugoj polovici mozga kako bi izvršavali procese paralelno," dodaje autor, a prenosi New Scientist.

Međutim ova paralelna obrada procesa se nije događala kada su iskusniji igrači rješavali geometrijske zadatke, tako sugerirajući da je ona ograničena samo na prakticiranje određene vještine.

„Ovo istraživanje nam dokazuje kako ne postoji prečac za dobivanje određene stručnosti," zaključuje Bilalic.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti