Ženske suze muškarcima šalju jasnu poruku: „Ništa od seksa!“

Ženske suze muškarcima šalju jasnu poruku: „Ništa od seksa!“

Ženske suze muškarcima šalju jasnu poruku: „Ništa od seksa!“
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako ste se pitali kako na znanstvenoj razini djeluju suze na muškarce, odgovor je jednostavan, „ne stimuliraju" ih!

Rezultati istraživanja, provođenog na Weizmann Institute of Science u Tel Avivu, o ulozi koju suze igraju u neverbalnoj komunikaciji, sugeriraju kako jedna kemikalija u ženskim suzama kod muškaraca snižava razinu testosterona.

Ne gledajući na bilo kakav utjecaj na spolni nagon, istraživači se u biti nadaju da će se njihova otkrića možda jednog dana koristiti za liječenje raka.

„Postoji veliki broj bolesti koje se liječe tako da se pacijentu snižava razina testosterona, najistaknutiji među njima je rak prostate," objašnjava profesor Noam Sobel s Weizmann Institutea, a prenosi Lifescript.

Profesor dodaje kako trenutne metode smanjenja razine testosterona uzrokuju nuspojave, a on i njegov istraživački tim nadaju se kako bi ih se uz pomoć suza mogli eliminirati.

Muškarci koji su sudjelovali u istraživanju zamoljeni su da mirišu suze žena koje su plakale tijekom gledanja tužnih filmova.

Sobel je rekao kako su istraživači očekivali da će suze kod muškaraca potaknuti osjećaj empatije. Umjesto toga, njihov srčani ritam i razina disanja, razina testosterona te skeniranje mozga, ukazali su na smanjenje seksualnog uzbuđenja.

Kemijski signal u ženskim suzama je na jedan način govorio „ne, nisam zainteresirana".

„Komunikacija je ključ za opstanak. Ljudi, kao i svi sisavci, koriste miris u svojoj komunikaciji. Vrlo je učinkovito ako imate kemijski signal koji prenosi drugima oko vas ono što želite, ili očito ne želite, u seksualnim situacijama," zaključuje Sobel.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti