Samci mlađi od 65. godina, vjerojatnije će ranije umrijeti

Samci mlađi od 65. godina, vjerojatnije će ranije umrijeti

Samci mlađi od 65. godina, vjerojatnije će ranije umrijeti
  • Objavljeno: Utorak, 22.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje tvrdi kako ljudi koji žive sami, a mlađi su od 65 godina, imaju veći rizik od umiranja.

Istraživanjem je pregledano skoro 45.000 pacijenata iz 29 zemalja, a otkriveno je kako jedna od pet osoba čija je prosječna dob bila 67. godina, živi sama.

Istraživanje je nakon četiri godine pokazalo da je 11.4 posto samaca umrlo, u odnosu na 9.3 posto onih koji ne žive sami.

Kardiolog dr. Jacob Udell iz Brigham and Women 's bolnice iz Bostona, objašnjava kako su podaci pokazali da su oni koji žive sami povezani s 21 posto većom šansom da će umrijeti od različitih zdravstvenih uzroka, u odnosu na one koji žive s nekim.

"Oni koji žive sami, a mlađi su od 65 godina, bili su pod najvećim rizikom," Top News navodi dr. Udella.

Istraživači su prilagodili ključne čimbenike kao što su dob, spol, status zaposlenja, zemlja iz koje subjekti dolaze, konzumiranje duhanskih proizvoda ili lijekova te bolesti poput dijabetesa ili bolesti srca.

Oni pretpostavljaju da kada netko živi sam, onda mu je teže pratiti zdravstvene probleme, a oni kojima je potrebna pomoć, ne dobivaju ju uvijek odmah.

"Kako se dob povećava, tako i rizik opada," ističe dr. Udella.

"Zanimljivo je kako za one u dobi od 65 do 80, nije bilo razlike ako su samci ili žive s nekim. Međutim, samci stariji od 80. godina, imaju 14 posto manji rizik od umiranja."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti