Saznajte kada ispuštanje vjetrova može upućivati na ozbiljan zdravstveni problem

Saznajte kada ispuštanje vjetrova može upućivati na ozbiljan zdravstveni problem

Saznajte kada ispuštanje vjetrova može upućivati na ozbiljan zdravstveni problem
  • Objavljeno: Subota, 25.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Uobičajeni broj puštanja vjetrova dnevno razlikuje se od osobe do osobe, no prema nekim procjenama odrasla osoba u prosjeku pusti vjetar oko 15 puta dnevno.

Ako ste primijetili da češće puštate vjetrove ili su oni pak puno jači no prije što počinje negativno utjecati na vaš svakodnevni život, pokušajte otkriti što je tome uzrok. Može biti riječ o pogrešnom izboru hrane, ali i o ozbiljnijoj bolesti.

Gazirana pića

Jedan od glavnih uzroka učestalog puštanja vjetrova mogu biti gazirana pića, žvakanje žvakaćih guma i pijenje na slamku. Sve to dovodi do nakupljanja veće količine zraka u debelom crijevu, što pak može dovesti do 50%-tnog povećanja učestalosti i intenziteta vjetrova.

Osim toga, izloženost stresu, brzo gutanje hrane kao i pričanje za vrijeme jela mogu dovesti do gutanja veće količine zraka zbog čega može doći do češćeg podrigivanja i ispuštanja vjetrova.

Upalna bolest crijeva

Prekomjerno ispuštanje vjetrova, upozoravaju stručnjaci, može biti znak upalne bolesti crijeva, Crohnove bolesti ili ulcerativnog kolitisa. Osim vjetrova, simptomi upalne bolesti crijeva su bolovi u trbuhu, nadutost, iscrpljenost i ponavljajući proljev.

Povrće

Iako je zelena salata iznimno zdrava, može uzrokovati češće puštanje vjetrova. Zelje, prokulice i brokula sadrže ugljikohidrate zbog čega su teže probavljivi stoga se zadržavaju duže u želucu i stvaraju plinove. Osim toga, luk, pšenične klice i šljive mogu izazvati češće vjetrove, kao i namirnice bogate topivim vlaknima, poput graha, graška i leće.

Sindrom iritabilnog crijeva

Ova bolest probavnog sustava može biti vrlo neugodna. Sindrom iritabilnog crijeva karakteriziraju simptomi kao što su učestalo ispuštanje vjetrova, nadutost, grčevi u želucu i zatvor. Riječ je o doživotnoj bolesti, no simptomi se mogu držati pod kontrolom redovitom tjelovježbom, manjanim unosom jako začinjene hrane te izbjegavanjem teško probavljivih namirnica, kao što su brokula i grah.

Brza hrana

Procesirana hrana kao što su burgeri i pizza doprinose neravnoteži bakterija u crijevima. Konzumiranje veće količine procesirane hrane te rijetko konzumiranje povrća i voća može dovesti do neravnoteže u količini bakterija u crijevima, što može uzrokovati pojavu grčeva, ali i vjetrova.

Celijakija

Osim učestalog vjetrenja, simptomi celijakije uključuju zatvor, bolove u trbuhu, bol i otežanu probavu. Celijakija može biti vrlo neugodna i bolna, a okidač za pojavu simptoma je unos glutena, koji je prisutan u namirnicama kao što su tjestenina, žitarice i kruh.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti